E-learning Informele Zorg

De inventieve mantelzorger

KerntaakVersterken
Competenties-Kan informatie geven over de specifieke beperking en gedragskenmerken van NAH en hoe daar adequaat mee om te gaan. Ondersteunt het denken over het invulling geven aan de vernieuwde relatie(s). Helpt het netwerk bij het bedenken van betekenisvolle activiteiten.
OnderwerpDe inventieve mantelzorger
WerkvormReflecteren
SamenstellingIndividueel
Tijd60 minuten
NiveauHBO
  1. Bekijk de video: ‘Jessie’s verjaardag’. Let daarbij vooral op de positie van de mantelzorger.

Wanneer je de video bekeken hebt vul je onderstaand schema in. In de linker kolom zie je over welke scene je gaat nadenken; in de tweede kolom schrijf je op welke gedrag je feitelijk bij de mantelzorger gezien hebt en in de derde kolom schrijf je op wat je denkt dat iemand (in dit geval de mantelzorger) hiervoor moet kunnen (denk aan: contact leggen, inventief zijn, buiten de gangbare paden denken, creatief zijn, doorzetten, gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn, etc).

De mantelzorger is actief in….. heeft de vaardigheid om….
In scene 1 (de uitnodiging)
In scene 2 (lied bedenken)
In scene 3 (piano met vriendin)
In scene 4 (verjaardag vieren)
In scene 5 (Jessie reageert)
In scene 6 (samen terugkijken)
  1. Je hebt nu een beeld bij wat de mantelzorger in deze video doet. De volgende vraag gaat over het verbinden met de taak van de sociaal werker. Als sociaal werker kom je mantelzorgers tegen die niet goed weten hoe zij hun netwerk kunnen bereiken. In deze video heb je een niet-gangbare manier gezien waarop: 1. De mantelzorger degene met het hersenletsel actief betrekt bij de felicitatie, 2. De mantelzorger een creatieve manier verzint voor die felicitatie en 3. De jarige ervaart hoeveel plezier en waardering er is voor het vrijwilligerswerk bij hen.

Hoe kan jij in je werk ( in de organisatie of bij mensen thuis) gebruik maken van deze kennis om andere mantelzorgers te stimuleren om andere, nieuwe manieren te vinden voor het omgaan met hun netwerk?

  1. Neem in gedachten een mantelzorger uit je stage of je werk. Bedenk hoe deze mantelzorger ,in jouw opinie, meer uit een situatie zou kunnen halen. Bijvoorbeeld een mantelzorger die zijn vrouw van dagbesteding komt halen en enigszins vermoeid vertelt dat ze op vakantie gaan. Of een mantelzorger die bij Welzijn aanklopt en vertelt dat ze steeds minder mensen tegenkomt of kent.
  • Wat zou jij kunnen doen om de mantelzorger te helpen om nieuwe energie te krijgen? En daar gericht mee aan de gang te gaan?