E-learning Informele Zorg

Herkennen van spelniveaus

KerntaakHerkennen
Competenties-Kan het eigen proces van de mantelzorger herkennen en dilemma’s bespreekbaar maken. Heeft oog voor processen van rouw, schuld, twijfel en eenzaamheid bij de mantelzorger en naaste(n), toont begrip en geeft er woorden aan. Heeft een vragende houding om te kunnen herkennen in hoeverre de gevolgen van het NAH, karakter, en de omgeving de situatie complex kunnen maken voor de naaste(n) en weet hiervoor modellen te vinden en gebruiken.
OnderwerpHerkennen van spelniveaus
WerkvormErvaren en Toepassen
SamenstellingIndividueel of tweetal
Tijd60 minuten
NiveauHBO

Bekijk de instructievideo van Homo Ludens Je ziet in deze video 3 niveaus van vormgeven. Deze niveaus gelden voor iedereen. Het kan zijn dat de niveaus allemaal gebruikt worden maar vaak heeft iemand een voorkeur voor een specifiek niveau van vormgeving.

Welke vormgevingsniveau ligt het dichtst bij jou? Bedenk bijvoorbeeld hoe je je vrije tijd besteed of je vakanties. Lig je dan het liefste op het strand met een grote shake of ga je graag naar bezienswaardigheden? Maak je met Sinterklaas een surprise en heb je daar zelf plezier in? Kan je verwonderd zijn over de natuur in de herfst en zoek je dat actief op? Luister je muziek of maak je muziek? Hoe ziet je bureau eruit? Gebruik deze,  en meer activiteiten van jezelf om te weten welk vormgevingsniveau je het liefste hanteert. Bespreek deze met elkaar.

Lees de volgende casus:

Senem wil graag naar een festival. Alle moderne artiesten zijn daar en het zal een groot feest worden. Haar broer belooft haar dat ze mee mag met zijn vriendengroep. Op de betreffende avond besteedt Senem heel veel tijd aan haar outfit. Ze kiest een prachtige witte kanten jurk, hoge hakken en maakt zich zwaar op. Wanneer haar broer haar zo ziet, schrikt hij en vraagt waarom ze zo gekleed gaat? Het festival is immers in een weiland en het gaat misschien een beetje regenen.

Senem heeft een lichte vorm van hersenletsel als gevolg van een valpartij toen ze 14 jaar was. Ze is goed hersteld maar ze kan nog steeds situaties niet goed inschatten. Ook nu niet. Bedenk welk vormgevingsniveau Senem gebruikt bij de voorbereiding op dit festival. Geef daar argumenten bij.

Broerlief is flink geërgerd. Hij schaamt zich voor zijn zusje. Wat zullen zijn vrienden zeggen?

1. Hoe kan je erachter komen wat zijn vormgevingsniveau is? Wat denk je dat de situatie complex maakt voor hem?

Stel dat jij, als sociaal werker, met Senem en haar broer spreekt over de voorbereidingen op dit festival.

2. Waar zou je vooral op ingaan?

  1. Zijn ergernis en waardoor dat komt;
  2. De redenen waardoor Senem zich zo gedraagt;
  3. Je gaat er niet op in en vraagt hem naar de muziek te luisteren;l
  4. Je legt uit dat iedereen op een verschillende manier momenten van genieten voorbereidt;
  5. De mogelijkheid dat Senem halverwege de avond last krijgt van haar kleding en van de reacties daarop en wat hij dan zou kunnen doen om haar te beschermen;
  6. Iets anders namelijk……………

3. Je weet nu welk vormgevingsniveau het meeste bij Senem past (in ieder geval nu). Wat zou je aan de broer hierover kunnen uitleggen? Hoe zou hem dat helpen? Schrijf een tekst van maximaal een ½ A4 met je gesproken tekst. Maak daarbij gebruik van de instructievideo.