E-learning Informele Zorg

Herkennen van spelniveaus

KerntaakHerkennen
Competenties-Hanteert structureel een vragende houding om te kunnen herkennen in hoeverre de gevolgen van het NAH, karakter, en de omgeving de situatie complex kunnen maken voor de naaste(n).
OnderwerpHerkennen van spelniveaus
WerkvormErvaren en Toepassen
SamenstellingIndividueel of tweetal
Tijd45 minuten
NiveauMBO

Bekijk de instructievideo van Homo Ludens Je ziet in deze video 3 niveaus van vormgeven. Deze niveaus gelden voor iedereen. Het kan zijn dat de niveaus allemaal gebruikt worden maar vaak heeft iemand een voorkeur voor een specifiek niveau van vormgeving.

Welk vormgevingsniveau ligt het dichtst bij jou? Bedenk bijvoorbeeld hoe je je vrije tijd besteedt of je vakanties. Lig je dan het liefste op het strand met een grote shake of ga je graag naar bezienswaardigheden? Maak je met Sinterklaas een surprise en heb je daar zelf plezier in? Kan je verwonderd zijn over de natuur in de herfst en zoek je dat actief op? Luister je muziek of maak je muziek? Hoe ziet je bureau eruit? Gebruik deze, en meer activiteiten van jezelf om te weten welk vormgevingsniveau je het liefste hanteert. Bespreek deze met elkaar.

Lees de volgende casus:

Senem wil graag naar een festival. Alle moderne artiesten zijn daar en het zal een groot feest worden. Haar broer belooft haar dat ze mee mag met zijn vriendengroep. Op de betreffende avond besteedt Senem heel veel tijd aan haar outfit. Ze kiest een prachtige witte kanten jurk, hoge hakken en maakt zich zwaar op. Wanneer haar broer haar zo ziet, schrikt hij en vraagt waarom ze zo gekleed gaat? Het festival is immers in een weiland en het gaat misschien een beetje regenen.

Senem heeft een lichte vorm van hersenletsel als gevolg van een valpartij toen ze 14 jaar was. Ze is goed hersteld maar nog steeds kan situaties niet goed inschatten. Ook nu niet.

1. Bedenk welk vormgevingsniveau Senem gebruikt bij de voorbereiding op dit festival. Geef daar argumenten bij.

Broerlief is flink geërgerd. Hij schaamt zich voor zijn zusje. Wat zullen zijn vrienden zeggen?

2. Stel dat jij ook op het festival bent en dat de broer met jou hierover praat. Wat zou jouw reactie zijn? Reageer je vooral op:

  1. Zijn ergernis en waardoor dat komt;
  2. De redenen waardoor Senem zich zo gedraagt;
  3. Je gaat er niet op in en vraagt hem naar de muziek te luisteren;
  4. Iets anders namelijk……………

3. Je weet nu welk vormgevingsniveau het meeste bij Senem past (in ieder geval nu). Wat zou je hierover kunnen uitleggen aan de broer? Hoe zou hem dat helpen? Schrijf een tekst van maximaal een ½ A4 met de tekst die je wilt uitleggen.