E-learning Informele Zorg

Primair vormgeven

KerntaakVersterken
Competenties-Toont in het dagelijkse werk kennis te hebben over NAH, en de daarbij behorende gedragskenmerken en de gevolgen daarvan op naaste(n). Ondersteunt het organiseren van betekenisvolle activiteiten zowel voor de mantelzorger als voor het sociale netwerk.
OnderwerpPrimair vormgeven
WerkvormToepassen
SamenstellingTweetal
Tijd45 minuten
NiveauMBO
  1. Bekijk de video:  Jessie’s verjaardag’
  2. Bestudeer met name het gedrag van de man. Hij heeft een traumatisch hersenletsel als gevolg van een fietsongeluk. Welke initiatieven komen vanuit hemzelf? Noem minmaal 3 situaties waarin hij initiatief neemt.
  3. Lees nu eens terug (zie instructievideo) wat primaire vormgeving betekent.

‘In Primaire vormgeving gaat het om een heel basaal spel waarin het gaat om het fysieke  aanraken van het materiaal. Je bent bijvoorbeeld in de zandbak, je beweegt op muziek, je stampt met je laarzen door de plassen,je ruikt aan een bloemenstruik. Je kunt de tijd kwijtraken, er hoeft niets iets gemaakt te worden, het is zoals het zich voordoet. Het gaat om de herhaling van de handelingen.’

4. Ga nu na hoe je de situaties die jullie genoemd hebben, passen in de categorie ‘primaire vormgeving’.

Je ziet dat de man vaak volgend is. Zijn vorm van hersenletsel heeft het gevolg dat hij niet goed situaties kan overzien. Dus een idee hebben, plannen maken en daar vorm aan geven, moet vooral van anderen komen.

De vraag nu is: Hoe blijven andere betrokken en actief in het aanreiken van activiteiten?

5. Bedenk 3 redenen waardoor mensen het fijn vinden om met deze man om te gaan en iets met hem te ondernemen. Laat je fantasie er maar op los!

6. Hoe kan de professional hierin ondersteunen?