E-learning Informele Zorg

Cultuursensitief werken

KerntaakVinden
CompetentiesToont een actieve houding naar de mantelzorger en de naaste(n) en weet collega’s te betrekken bij een “niet-pluis gevoel”.
OnderwerpAandacht voor de jonge mantelzorger met een migratieachtergrond
WerkvormReflecteren
SamenstellingTweetal
Tijd30-60 minuten
NiveauMBO

Lees eerst de publicatie:  Handreiking zorg voor mantelzorger  of Mantelzorgers met verschillende culturele achtergronden

van Kennisinformelezorg.nl

In de wijk Leidsche Rijn in Utrecht woont het gezin M.  Het bestaat uit vader Younes, moeder Siham, en 3 kinderen in de leeftijd van 21, 19 en 15 jaar. Grootmoeder Karima woont bij hen in. De oudste zoon Mohand, studeert en heeft een baantje in de supermarkt, dochter Tama studeert en zorgt daarbij samen met haar moeder voor grootmoeder. Jongste zoon Radi, zit op de middelbare school en besteedt zijn tijd het liefst aan gamen. Grootmoeder heeft in 2013 een CVA gehad en is sindsdien gedeeltelijk verlamd en praat moeilijk. Zij heeft veel hulp nodig bij de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Moeder en oma spreken geen Nederlands en daarom gaat Tama mee naar de bezoeken aan de huisarts. Bij een van die bezoeken ziet Tama in de wachtkamer een folder van de thuiszorgorganisatie: Buurtzorg Nederland

Tama, die zelf contact heeft met de Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) vanwege burn-out klachten, wordt zwaar belast door de combinatie van studie en zorg en vreest dat ze zal uitvallen. Ze besluit spontaan contact op te nemen met Buurtzorg.

Als de afspraak is gemaakt en de consulent van Buurtzorg aan huis komt, blijkt dat Siham en Karima vinden dat er genoeg hulp is en het bezoek eindigt zonder vervolgafspraak.

 

Ga met elkaar in gesprek over:

  1. Hoe pak je het gesprek met deze mantelzorgers aan?
  2. Wat kun je doen om de taalbarrière te doorbreken?
  3. Hoe geef je goede voorlichting aan Tama en haar familie?
  4. Wat verstaan jullie onder ‘goede zorg’? En hoe kom je erachter wat zij onder goede zorg verstaan?