E-learning Informele Zorg

Kamervragen over hulpvaardige netwerken

KerntaakVerbinden
Competenties-Weet de kennis en vaardigheden van andere professionals te benutten ten behoeve van het versterken van het sociale netwerk. Schakelt andere professionals (collega’s) in wanneer mantelzorgers of naaste(n) een specifieke vraag hebben.
OnderwerpKamervragen over hulpvaardige netwerken
WerkvormAbstraheren
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
NiveauMBO
 1. Deze opdracht gaat over de discussie die in de tweede kamer der Staten Generaal  op  24 september 2018 werd gevoerd. De vragen die werden gesteld gaan over een publicatie van de Universiteit van Humanistiek. Hier lees je een korte samenvatting van die publicatie (15 september 2018):Nieuws in het kort:
  • Het aansporen van hulpbehoevende mensen om een beroep te doen op hun eigen netwerk heeft nauwelijks effect. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek in een donderdagmiddag te verschijnen studie. Het betreft het eerste, grotere en langlopende onderzoek naar de gevolgen van de decentralisatie van de zorg in 2015.
  • Het streven van hulpverleners om de burger ‘zelfredzamer’ te maken, is volgens de onderzoekers zelfs schadelijk: het ontbreekt kwetsbare burgers vaak aan een hulpvaardig netwerk, zodat zij het idee hebben dat zij tekortschieten als hulpverleners ernaar vragen.
  • De nadruk op zelfredzaamheid vergroot volgens de onderzoekers de ongelijkheid tussen arm en rijk: rijkere mensen kunnen zelf hun hulp regelenen betalen, armere hulpbehoevenden worden geacht een beroep te doen op hun omgeving.


  Bron: nrc.nl/nieuws/2018/09/12/wie-hulp-nodig-heeft-heeft-weinig-aan-een-netwerk-

 2. De Kamervragen gaan over informele zorg rond mensen die hulpbehoevend zijn. Ze worden gesteld aan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Open de link en lees de vragen globaal. Kamervragen aan minister de JongeBeantwoording-kamervragen-over-bericht-dat-het-niet-werkt-om-hulpbehoevenden-aan-te-sporen-om-hun-omgeving-in-te-zetten.
 3. Deze opdracht gaat over vraag 5. Lees die vraag nog eens heel goed en nu ook het antwoord op die vraag.Wat zegt minister de Jonge nu eigenlijk over het samenwerken van organisaties (om stress van zowel de hulpbehoevende, de mantelzorger als ook de professional te voorkomen)? Schrijf twee, van de mogelijkheden die hij schetst, uit. Welke vragen heb je hier zelf bij?