E-learning Informele Zorg

Dementie platform

KerntaakVerbinden
CompetentiesMaakt de mantelzorgers attent op de mogelijkheden van ondersteuning van ervaringsgenoten, al dan niet via gespecialiseerde collega’s of organisaties . Weet kennis en vaardigheden van andere professionals te benutten ten behoeve van het versterken van het sociale netwerk.
OnderwerpDementieplatform
WerkvormToepassen
SamenstellingDrietal
Tijd90 minuten
Niveaumbo

Op de Twentse boerderij

‘We wonen al zestig jaar op onze boerderij hier op het Twentse platteland’ zegt Jannie. De vrouw van vierentachtig ziet er verzorgd maar moe uit. Ze is samen met haar dochter gekomen. Roberto, Jannie’s man, gaat sinds kort een paar dagen in de week naar een zorgboerderij. Onlangs is bij hem dementie vastgesteld. ‘Vorige week was ik jarig, dan komt er altijd veel familie en vrienden. Maar nu was het anders. Roberto ging naar binnen en zat daar alleen terwijl iedereen buiten zat bij de barbecue. Ik wilde eigenlijk bij mijn familie en vrienden zijn, maar maakte me ook zorgen om Roberto. Ik denk dat het de laatste keer is geweest dat ik mijn verjaardag vier.’ Jannie’s dochter Anneke knikt instemmend. Anneke komt wekelijks langs en helpt haar ouders met de financiën. Soms neemt ze haar kinderen mee, die vinden het heerlijk om te rennen over het grote erf en met de hond te spelen. Anneke’s broer, Ben, woont in Amsterdam en is vaak in het buitenland. ‘Ik heb hem gezegd dat ik me zorgen maak om pa’ zegt Anneke. ‘Sindsdien belt hij mij steeds hoe het gaat en of ik even bij ze langs kan wippen. Hij heeft makkelijk praten, van zo’n afstand.’ Anneke vertelt dat ze het belangrijk vindt dat haar ouders nog samen thuis kunnen blijven wonen. Daar wil ze graag iets in betekenen. Toch vindt ze het een opgave om eens in de week de financiën doen Ze heeft, naast haar baan in de thuiszorg, een gezin. Op de vraag wie er nog meer zijn in het leven van Jannie en Roberto,  vertelt Jannie dat ze fijne herinneringen heeft aan het contact met een echtpaar in de buurt. ‘Ik nodigde ze altijd graag uit maar ik doe het niet meer. Roberto trekt zich steeds vaker terug en wat moet ik dan zeggen? Ik weet niet of ze het zullen begrijpen. Hun uitnodiging om bij hen langs te komen heb ik afgeslagen. Tja, ik zou het best leuk vinden, maar wat kan ik terugdoen?’

Een collega, van het steunpunt mantelzorg, heeft deze casus ingebracht in een regionaal overleg van het dementieplatform. In dat overleg zijn collega’s van andere organisaties en wijkteams aanwezig. Het is opgericht om ervoor te zorgen dat mensen die leven met dementie, dus ook de naasten, niet tussen wal en schip vallen. Het gaat juist om mensen die in kleine dorpen of achteraf wonen.

  1. In deze opdracht gaat het om het functioneren van dementie platforms. Een voorbeeld is Dementie netwerk West- Brabant. Ga samen op zoek naar andere platforms in Nederland.  Bekijk minimaal 3 platforms. Kijk op de sites zowel bij ‘professionals’ als ook bij ‘mantelzorgers’. Zie je op deze sites dat professionals van verschillende organisaties samenwerken?
  1. Vergelijk de sites, schrijf 5 overeenkomsten en 5 verschillen op.
  1. Koppel de gevonden platforms nu aan de casus. Welke mogelijkheden geven de platforms voor het vinden van goede mantelzorgondersteuning en voor het vinden van groepen ervaringsgenoten voor mantelzorgers? Juist omdat men achteraf woont, is het noodzakelijk om vervangende zorg te vinden en om eventueel voor vervoer te zorgen. Welke mogelijkheden geven de platforms?
  1. Speel nu het overleg van het dementieplatform. Neem alle drie een rol als professional bijvoorbeeld een consulent steunpunt mantelzorg, een wijkverpleegkundige, een thuiszorg medewerker, of…. Bespreek de mogelijkheden die je gevonden hebt en werk toe naar een oplossing waarbij de verschillende professionals en organisaties de taken en rollen verdelen.