E-learning
Informele Zorg
Home
Begrippenlijst
Competentieprofiel
Literatuur
Toolbox
Docentenhandleiding
Literatuur verkennen
Home
Warming Up!
Opdrachten
Competentieprofiel
Literatuurlijst
Toolbox
Begrippenlijst
Docentenhandleiding
Warming Up!
Stap
1
van
10
10%
Hoeveel weet je al over informele zorg rondom mensen met (L)VB)? Er volgen nu 10 vragen die jou snel een beeld geven van waar je ongeveer staat. De onderwerpen komen terug bij de opdrachten in deze e-learning.
1 Informele zorg is onmisbaar voor iemand met (L)VB, omdat hij of zij niet meer in staat is om volledig voor zichzelf te zorgen. Dit legt vaak druk op naasten die de rol van mantelzorg op zich moeten nemen. Per mantelzorger verschilt het hoeveel energie hen dit kost. Dit hangt onder andere af van het niveau waarop iemand functioneert. Hoe wordt in het algemeen verwezen naar de graad van de verstandelijke beperking?
A Zwakbegaafd, matig begaafd, diep verstandelijk beperkt
B Zwakbegaafd, licht verstandelijk beperkt, ernstig verstandelijk beperkt, diep verstandelijk beperkt
C Zwakbegaafd, licht verstandelijk beperkt, matig verstandelijk beperkt, ernstig verstandelijk beperkt, diep verstandelijk beperkt
2 Mantelzorgers, ouders of brussen, kunnen veel verschillende taken krijgen bij het zorgen en ondersteunen van hun naasten. Probeer vijf taken van een mantelzorger op te schrijven.
A Hulp bij schoolse zaken/taken; Gezelschap geven; Dagstructuur bieden; Helpen met douchen en aankleden; Emotionele steun
B Vervoer regelen; Dagbesteding; Administratie doen; Hulp bij eten; Hulp bij sociale contacten
C Emotionele steun en toezicht; Huishoudelijke hulp; Begeleiding bij bezoek aan (huis)arts; Hulp bij praktische zaken, Persoonlijke verzorging; Verpleegkundige hulp
3 Merit heeft een broertje Hassan met een Licht Verstandelijke Beperking. Van jongs af aan neemt ze hem mee naar sportactiviteiten en naar sociale activiteiten. Ook als hij 13 jaar is en naar de praktijkschool gaat , helpt ze hem vaak. Hassan is trots op zijn zus omdat ze aardig is voor iedereen en mensen haar graag zien. Nu Merit zelf op de middelbare school zit kiest ze wat vaker voor haar eigen activiteiten. Hoe noemen we de positie van Merit formeel?
A Brus
B Vriendendienst
C Gebruikelijke zorg
4 Welke definitie van mantelzorg klopt?
A Mantelzorgers zijn alle mensen die voor de persoon met (L)VB zorgen.
B Iemand is mantelzorger wanneer er sprake is van een min of meer zware zorgtaak van minstens 8 uur per week en langer durend dan 3 maanden.
C De mantelzorger is de persoon die het meeste voor de persoon met (L)VB doet.
5 Wat roept het volgende plaatje bij je op? Bekijk het vanuit de positie van de sociale professional.
Vervolgens kijk je naar onderstaand plaatje. Wat is er veranderd?
Bekijk hier het antwoord
6 De Roos en van Dinther (2011) benoemen vijf vormen van sociale ondersteuning. Sociale ondersteuning van mensen met (L)VB is vaak een mengelmoes van deze aspecten. Van welke vormen spreken zij bij het ondersteunen van mensen met (L)VB?
C Steun van professionals, steun van vrienden, steun van familie, steun van vrijwilligers, steun van collega’s.
B Emotionele, instrumentele en informatieve ondersteuning, waardering, gezelschap.
A Luisteren, aanmoedigen, overnemen, adviseren, regelen.
7 Welke instrumenten brengen volgens jou het netwerk van een mantelzorger in beeld?
A Ediz,, CRA
B Genogram, ecogram, Lensink
C POM, netwerkkaart, wijkorganogram
8 Bij het ondersteunen van mantelzorgers, meestal ouders en brussen, is het belangrijk om als sociaal professional goed naar hen te luisteren. Wat zou je doen om de mantelzorger te laten merken dat je diens situatie begrijpt?
A Door empathie voor diens situatie en dat te laten zien en uit te spreken.
B Door te inventariseren wat er speelt en daarvoor ondersteuning te regelen zodat de mantelzorger respijtzorg krijgt.
C Door de mantelzorger aan te spreken op de eigen ervaringskennis en door oprechte belangstelling te hebben voor het perspectief van de mantelzorger.
9 Wat is volgens jou het best passende voorbeeld van ‘wederzijdsheid’?
Iemand uit het netwerk die zich niet alleen voegt naar de wensen van degene met (L)VB of de mantelzorger maar ook eigen wensen inbrengt.
Iemand uit het netwerk die een financiële vergoeding ontvangt vanuit het PGB voor zijn/haar bijdrage.
Een vrijwilliger die vanuit de vrijwilligersorganisatie deskundigheidsbevordering krijgt aangeboden om een certificaat te behalen.
10 In hoeverre ken jij het vrijwilligersaanbod voor mensen met (L)VB en hun mantelzorgers? Het kan gaan om vrijwilligerswerk dat gericht is op de mantelzorger, meestal ouders of brussen, of op degene met (L)VB. Wanneer degene met (L)VB iets gaat doen met een vrijwilliger of zelf onder begeleiding vrijwilligerswerk doet, heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf (respijtzorg). Kun je voorbeelden opnoemen in de gemeente waar jij werkt of studeert van: a. Vrijwilligerswerk voor degene met (L)VB? b. Maatjesprojecten voor degene met (L)VB en/of voor de mantelzorger? c. Instellingen of bewonersinitiatieven die werken met vrijwilligers en activiteiten aanbieden voor degene met (L)VB en/of de mantelzorger? Denk bijvoorbeeld aan recreatieve activiteiten als koken, zingen, eten of wandelen.
Bij 1, 2 en 3 kon ik meerdere voorbeelden geven.
Bij (bijna) allemaal kon ik een voorbeeld geven.
Ik kon op niet meer dan één voorbeeld komen.
Ik kon geen voorbeelden noemen