E-learning Informele Zorg

Films

Gevolgen van NAH op naasten

Documentaire Michel 

Documentairemaakster Irma Wijsman legde in de film ‘Michel, acteur verliest de woorden, het ziekteproces vast van haar man, de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere. Michel lijdt sinds 2014 aan een progressieve vorm van afasie. De DVD kan besteld worden via: Michel, acteur verliest de woorden

Documentaire De eenzame fietser

Als Yannick 4 jaar oud is, valt er in een winkel een loodzware kast bovenop hem. Zijn leven hangt aan een zijden draad. Uiteindelijk overleeft hij en herstelt hij zelfs wonderbaarlijk goed. Maar in de loop der jaren blijkt er in zijn hoofd toch het een en ander onherstelbaar beschadigd te zijn. Hoe is dat voor Yannick en voor het gezin waarin hij opgroeit? Zijn moeder is filmmaakster en vertelt.

Link: De eenzame fietser 

Je kunt de documentaire (25 min.) voor € 19,50 (inclusief verzendkosten) bestellen bij Movedmedia (externe link). Stuur hiervoor een e-mail naar: info@movedmedia.nl. Vermeld je adres- en eventueel factuurgegevens.

Documentaire Ik en Jij Kan Meer Dan Je denkt

In deze documentaire over niet-aangeboren hersenletsel laat ik zien dat het leven, zoals je dat leeft, niet vanzelfsprekend is. Ik laat ervaringsdeskundigen Eric van der Knaap en Marita Tessin hun levensverhaal vertellen en hun ervaringen delen door middel van deze documentaire. Deze film via YouTube duurt 27:39 min.

Link: Ik en jij kan meer dan je denkt

Film: Dit is… “DINGES!”

Een mooie film over afasie (2017). Duur van de film 21:23 min.

Link: Dit is…’Dinges’

BNN: Je zal het maar hebben (Bob 29)

Bob heeft een ernstig auto-ongeluk gehad waardoor hij een flinke hersenbeschadiging heeft opgelopen. Zijn werk als marinier kan hij nu niet meer uitoefenen. Maar hij is wel strijdlustig genoeg om samen met Valério weer achter het stuur van een auto te kruipen.

Link: Je zal het maar hebben

Informatieve film (5:34 min.)over vormen van NAH, gevolgen, aantallen, etc.

Link: NAH de feiten en getallen

Korte filmpjes met specifieke thema’s

Op deze site zijn allerlei filmpjes te kijken over specifieke onderwerpen zoals: overprikkeling, het letterlijk nemen van taal, agnosie (het niet (her)kennen van voorwerpen) en prosopagnosie (het niet herkennen van gezichten).

Link: Hersenletseluitleg

Jonge mantelzorgers

Een film gemaakt voor en door jongeren met een ouder die hersenletsel heeft gekregen.

Deel 1(6:38 min.): papa/mama heeft afasie. Wat nu? deel 1

Deel 2 (8:05 min.): papa/mama heeft afasie. Wat nu? deel 2

NAH TV. Seksualiteit en NAH

In deze film is seksualiteit en intimiteit het thema. Seksuoloog Jim Bender werkt in de Sophia revalidatiekliniek in Den Haag. Hij heeft ook een eigen praktijk. Hij vertelt over zijn ervaringen met NAH-patiënten en hoe je weer een weg kunt vinden op het gebied van de seksualiteit. Deze film via YouTube duurt 38:41 min.

link: Seksualiteit & Niet Aangeboren Hersenletsel

Samenwerken met de mantelzorger

De Intake

Een interview met Nanda Helmus-Ruiters over maatschappelijk werk bij de ondersteuning van mantelzorgers. Dit interview duurt 6:14 min.

Link: De intake

Hart en vitaliteit
In de film: “Inspiratiefilm Hart en vitaliteit – reflectie op mantelzorg” reflecteren mantelzorgers op hun taak als mantelzorger. Duur van de film via YouTube is 5:53 min. 

Link: Hart en vitaliteit

Mannen en mantelzorg

Is mantelzorg alleen iets voor vrouwen? Dit filmpje (3:13 min.) laat zien hoe mannen tegenover mantelzorg staan en welke bijzondere plek zij vaak in een zorgnetwerk innemen.

Link: Mannen en mantelzorg

Mantelzorg en vitaliteit

Dit filmpje (5:38 min.) gaat in op de vitaliteit van mantelzorgers vanuit vier perspectieven: hart, hoofd, lichaam en ziel.

Link: Mantelzorg en vitaliteit

Migranten
In het filmfragment van “Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning”, wordt een kijkje gegeven in de bijzondere omgang van mantelzorgers met oudere migranten. Duur van het fragment via YouTube is 21:22 min.

Link: Omgang met oudere migranten

Ontspoorde mantelzorg

In deze voorlichtingsfilm wordt verteld wat ontspoorde mantelzorg is. Hoe het ontstaat en wat er kan gebeuren als mantelzorg ontspoort. In deze film wordt ook verteld wat er gedaan kan worden om betreffende mantelzorgers te ondersteunen. Duur van de film via YouTube is 2:34 min. 

Link: Ontspoorde zorg

Versterken van het netwerk

Eigen Kracht-conferentie bij NAH

Na een zware hersenbloeding en twee jaar in een revalidatiecentrum kan Jolanda niet meer alles zelf doen. Een Eigen Kracht-conferentie zorgt ervoor dat ze toch zelfstandig kan blijven wonen, in haar eigen huis. Tijdens de conferentie heeft Jolanda aan familie, vrienden en buren uitgelegd hoe de hersenbloeding haar heeft veranderd. In de film kijkt Jolanda terug op de voorbereiding en de effecten van de conferentie. Jolanda: “Ik zeg nu eerder: Sorry, kan er even iemand helpen?” Deze film via YouTube duurt 9:14 min.

 Link: Eigen Kracht bij NAH

NAH TV. Hersenletsel raakt het hele gezin

Hugo Kingma krijgt een herseninfarct als hij 39 jaar is. Als hij bijkomt in het ziekenhuis is hij halfzijdig verlamd en kan niet praten: Afasie. Hugo is vader van drie kleine kinderen. Hoe moet het nu verder met z’n gezin? Met zijn rol als vader? Als partner? Nu, 9 jaar later, vertellen ze hun verhaal. Prof. Anne Visser is revalidatiearts en hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan het UMC. Zij gaat dieper in op de gevolgen van hersenletsel op een gezin en de partnerrelatie. Deze film via YouTube duurt 39:47 min.

Link: Hersenletsel raakt het hele gezin

De revalidatiefase

Een interview met Nanda Helmus-Ruiters over maatschappelijk werk bij de ondersteuning van mantelzorgers. Dit interview duurt 9:06 minuten.

Link: De revalidatiefase

 

Kennen en gebruiken van de sociale kaart

Praktijkondersteuner
In dit filmfragment van “BeterOud” vertelt een praktijkondersteuner ouderenzorg, in het kort over wat zij precies doet. Duur van het fragment via YouTube is 1:19 min.

Link: De praktijkondersteuner

Mantelzorgondersteuner
In dit filmfragment van “BeterOud” vertelt een mantelzorgondersteuner in het kort over wat zij precies doet. Duur van het fragment via YouTube is 1:49 min.

Link: Mantelzorgondersteuner

Roeien en NAH (sport)

Een kort filmpje (4:41min.)van de site Verder met Hersenletsel over het belang van roeien, juist ook voor mensen met NAH.

Link: Roeivalidatie

Respijtzorg

Een kort filmpje (5:22 min.) over de Piramide van Respijtzorg, over de behoefte aan, het gebruik en effect van respijtzorg.

Link: Mantelzorg en Respijtzorg

 Mantelzorg en Werk

Een kort filmpje (3:26 min.) over hoe mantelzorg en werk gecombineerd kan worden, bijvoorbeeld door verlofregelingen.

Link: Mantelzorg en werk

Interdisciplinaire samenwerking

Informele zorg en ondersteuning
In deze film van de “Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning”, gaat Joost van Alkemade van Vereniging Nederlandse Organisaties van Vrijwilligerswerk (NOV) in op de samenwerking van professionals met mantelzorg en vrijwillige inzet. Hij bespreekt de organisatie van de wijkteams in het kader van de samenwerking met informele zorg en vrijwilligers, en het programma ‘Vrijwillig Dichtbij’. Dit programma stimuleert lokale afdelingen van vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas, het Rode Kruis en VPTZ (vrijwillige palliatieve thuiszorg) om zich scherper te profileren naar zorg- en welzijnsprofessionals. Er worden diverse vragen besproken om te inspireren en uit te dagen om de samenwerking met vrijwilligers aan te gaan. Deze film via YouTube duurt 21:37 min.

Link: Lokale samenwerking/ lokaal samenspel

Belang van samenwerking
In het filmfragment van Vilans en Movisie zien we waarom de samenwerking tussen professionals onderling en tussen professionals en mantelzorgers zo belangrijk is. Dit filmfragment via YouTube duurt 2:15 min.

Link: In voor mantelzorg

Interview met Sytske Stoop

Mantelzorgondersteuning in welzijn. Sytske Stoop, mantelzorgcoördinator bij 033, schetst de verschillende fases van mantelzorgondersteuning.

Dit filmpje gemaakt t.b.v. de E-learning Informele Zorg rond mensen met hersenletsel duurt 7:27min.

Link: Het begin

De samenwerking

Link: De samenwerking

Beëindigen van het traject

Dit filmpje duurt 3:33min.

Link: Traject afronden