E-learning Informele Zorg

Interdisciplinair werken

KerntaakVerbinden
Competenties- Weet de kennis en vaardigheden van andere professionals te benutten ten behoeve van het versterken van het sociale netwerk. Schakelt andere professionals in wanneer ouders en/of brusjes een specifieke vraag hebben.
OnderwerpInterdisciplinair werken
WerkvormConceptualiseren en Experimenteren
SamenstellingGroep
NiveauMBO

Lees de casus:

Je vriendin werkt op het mbo- onderwijs. Ze vertelt je dat ze een student heeft die voor haar broer zorgt. De broer is 21 jaar en heeft een verstandelijke beperking en een lichte vorm van autisme. Hij heeft geen gedragsproblemen en vraagt vooral veel dagstructuur. Hij woont nog thuis bij zijn ouders. De student lijkt haar studie niet te kunnen bijhouden omdat de zorgen voor haar ouders en haar broer zo groot zijn. De familie is van Marokkaanse afkomst en denkt traditioneel. Dat betekent dat de zoon gewoon thuis blijft wonen ook al is het voor moeder, vader is vaak de deur uit, veel te zwaar geworden. Daarom komt de student vaak thuis om moeder te ondersteunen. Je vriendin vraagt je advies om voor de thuissituatie en voor de student een oplossing te vinden.

Stel deze familie zou bij jou in de buurt wonen:

  1. Ga eens na in jouw buurt welke voorzieningen er ter ondersteuning zijn. Werk dit apart uit voor de moeder en voor de student. Let op: het gaat dus om de ondersteuning van de informele zorgers, maar daar kan ook bijhoren dat zij even lucht krijgen als er voor zoonlief tijdelijke opvang geregeld wordt. Maak daarbij een verdeling in voorzieningen die nulde-, eerste- en tweedelijnszorg zijn.