E-learning Informele Zorg

Respijtzorg

KerntaakVerlichten
Competenties-Weet informatie te vinden over collega's die werkzaam zijn in organisaties die gespecialiseerde kennis hebben van respijtzorg zoals logeerhuizen/dagbesteding. Weet informatie te vinden over coördinatoren van vrijwilligersorganisaties.
OnderwerpRespijtzorg
WerkvormToepassen
SamenstellingIndividueel
NiveauMBO

Bekijk de film Ons tweede huis op de site: Ons tweede huis voor mensen met een beperking. Dit is een voorbeeld van respijtzorg. Er wordt zorg geboden aan degene met een verstandelijke beperking om de ouders en brussen te verlichten.

Vilans, Movisie en Mantelzorg.nl definiëren respijtzorg in hun factsheet (2020) als: Respijtzorg is een tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. Respijtzorg is een vorm van mantelzorgondersteuning. We noemen het ook wel vervangende mantelzorg.

Neem vijf minuten de tijd om een mindmap te maken. Schrijf alles op wat er in je opkomt wanneer je denkt aan respijtzorg.

Bestudeer de factsheet Respijtzorg van Mantelzorg.nl Vilans en Movisie. Vul de mindmap aan met voor jou belangrijke kernwoorden.

In de infographic respijtzorg worden vier voorbeelden van respijtzorg gegeven. Voor ieder van deze voorbeelden ga je op zoek naar concrete eigen voorbeelden in de omgeving van waar jij werkt of studeert. Je kunt hierbij gebruik maken van het overzicht op mantelzorg.nl.

Bezoek sites van voorbeelden die je hebt gevonden. Kun je informatie vinden over de samenstelling van de teams en wie je zou kunnen benaderen wanneer je een vraag hebt rondom respijtzorg? Maak een overzicht van voorzieningen en van de collega’s die je zou benaderen voor specialistische kennis rondom deze voorziening(en).