E-learning Informele Zorg

Complexiteit van de mantelzorgsituatie

KerntaakHerkennen
CompetentiesHerkent gevoelens van rouw, schuld, twijfel en eenzaamheid en kan de mantelzorger en naaste(n) daarin ondersteunen. Beschouwt de persoon met dementie, de mantelzorgers en de zorgvrijwilligers als samenwerkingspartners en kan dit verwerken in een begeleidingsplan.
OnderwerpComplexiteit van de mantelzorgsituatie
WerkvormErvaren
SamenstellingDrietal
Tijd90 minuten
Niveauhbo

In deze opdracht gaan jullie een filmpje maken. Het maakt niet uit of jullie een opname maken van een feitelijke situatie, bijvoorbeeld in een thuis- of verpleeghuissituatie, een nagespeelde situatie, of een animatie. Maak daarin een keuze.

  1. Kies een situatie waarin duidelijk wordt dat er complexiteit is, bijvoorbeeld in de communicatie, in het gedrag begrijpen, of in de mate van veerkracht van de naaste(n). Licht een deel van die situatie uit, zodat duidelijk wordt wat de complexiteit is, en met welke perspectieven mensen te maken hebben. Zorg ervoor dat jullie neutraal blijven en de toekomstige kijker van deze film inzicht geven in de perspectiefwisselingen.
  2. De film mag 2 à 3 minuten duren. Laat jullie film aan anderen zien en vraag na wat volgens hen de kern van de film is. Stemt dat overeen met jullie bedoelingen?
  3. Je kunt bedenken dat jullie film ook gebruikt kan worden om mantelzorgers te helpen bij het herkennen van hun eigen situatie. Bedenk wat mogelijke manieren kunnen zijn om de naaste(n) te laten weten dat je hun perspectief begrijpt en dat je in gesprek wilt over mogelijke ondersteuning.
  4. Waar zouden jullie het filmpje willen plaatsen zodat veel mensen er gebruik van kunnen maken?