E-learning Informele Zorg

Morele dilemma’s

KerntaakHerkennen
CompetentiesNeemt geen genoegen met een onwaarachtig antwoord en maakt morele dilemma’s bespreekbaar.Beschouwt de persoon met dementie, de mantelzorgers en de zorgvrijwilligers als samenwerkingspartners en kan dit verwerken in een begeleidingsplan.
OnderwerpMorele dilemma’s
WerkvormToepassen
SamenstellingIndividueel
Tijd90 minuten
Niveauhbo

Stel voor een organisatie een richtlijn op om professionals te helpen morele dilemma’s bespreekbaar te maken. Het kan gaan om de organisatie waar je zelf werkzaam bent of om een organisatie die je voor deze opdracht uitkiest.

Ernst Buning heeft tal van liedjes geschreven over zijn mantelzorgtaak voor zijn, inmiddels overleden, vrouw die leed aan dementie.  Je kunt op zijn site zijn verhaal lezen en zijn liedjes horen. Ook heeft hij eenakters waarmee hij optreedt en zo ervaringsinformatie doorgeeft. Luister eens naar enkele van zijn liedjes om meer te weten te komen over voor welke lastige vraagstukken hij kwam te staan. Muziek van Ernst Buning

Als sociale professional heb je de taak om lastige vraagstukken, waar vaak dilemma’s in besloten liggen, bespreekbaar te maken. Dat is nodig voor de mantelzorger en naaste(n) om een stap verder te komen in het begrijpen, het volhouden en het loslaten.

We zien in de praktijk dat het bespreekbaar maken van dilemma’s erg moeilijk is. Lees het artikel ‘Voorbij de spilzorger’ uit de literatuurlijst. Welke tips en tricks worden in het artikel  gegeven om zo’n gesprek vorm te geven? Bedenk zelf ook vaardigheden die je nodig hebt voor het bespreekbaar maken van morele dilemma’s.

Maak vervolgens een korte en eenvoudige richtlijn voor het bespreekbaar maken van morele dilemma’s voor beginnende sociale professionals op mbo- 4 niveau waarin je deze vaardigheden verwerkt.  Richtlijn is 1½ A4. Richt je op de organisatie waar je werkzaam bent of kies een andere organisatie uit. Betrek, naast de mantelzorger, ook degene met dementie en zorgvrijwilligers in je richtlijn.