E-learning Informele Zorg

Outreachend werken

KerntaakVinden
CompetentiesHeeft kennis van outreachende werkwijzen en kan op een passende manier contact leggen met de persoon met dementie, diens naasten en met mensen uit het sociale netwerk.
OnderwerpOutreachend werken
WerkvormConceptualiseren, toepassen
SamenstellingIndividueel
Tijd120 minuten
Niveauhbo

Om mantelzorgers te kunnen ondersteunen en faciliteren is het van belang dat de professional weet hoe hij/zij hen kan bereiken. Outreachend werken speelt daar een belangrijke rol in. Wat is dat eigenlijk?

Algemene onderliggende literatuur die je kunt gebruiken:

Wat is outreachend werken? 

Hoe zijn  mantelzorgers beter te bereiken?

Neem een kort filmpje op van max. 5 minuten waarin je het belang uitlegt van outreachend werken. Gebruik daarvoor de bronnen zoals hierboven gegeven of de bronnen uit de Toolbox.

Het Expertisecentrum Mantelzorg beschrijft in: ‘Beter bereiken mantelzorgers. Dichtbij en samenhangend’‘Beter bereiken mantelzorgers. Dichtbij en samenhangend’, dat er een groot verschil zit in de vindplaats van mantelzorgers. Om (meer) mantelzorgers te bereiken ga je een plan van aanpak schrijven voor wat betreft de gemeente waarin je werkzaam bent, studeert of woont (je mag zelf kiezen). In het plan beschrijf je hoe je een bepaalde groep mantelzorgers outreachend zou willen benaderen.

Je kunt kiezen voor:

  • Mantelzorgers van 65+
  • Mantelzorgers met een migratieachtergond
  • Werkende mantelzorgers

Beschrijf in 2 tot 4 A4 pagina’s  wat je concreet gaat doen. Verwerk daarin tenminste één bron over de presentiebenadering (bijvoorbeeld stichting presentie) en één bron over outreachend werken.

  • Wat is je doel? Je kunt hierbij gebruik maken van één van de doelen uit: ” Beter bereiken mantelzorgers.’
  • Naar welke plekken ga je toe en wat ga je daar doen?
  • Welke middelen zet je in?
  • Hoe ga je in kaart brengen of (en welke) ondersteuning er nodig is?