E-learning Informele Zorg

De gevolgen van een gestoorde inprenting

KerntaakHerkennen
CompetentiesHeeft veel kennis van dementie: de zichtbare en onzichtbare gevolgen, kan die kennis overbrengen o.a. door praktische voorbeelden te geven.
OnderwerpInprenting
WerkvormConceptualiseren
SamenstellingIndividueel
Tijd30-60 minuten
Niveauhbo

Voor deze opdracht maak je gebruik van het boek Het hart wordt niet dement van Huub Buijsen (2019). Zie ook bijvoorbeeld dit artikel van de Volkskrant.
In hoofdstuk 2 van zijn boek beschrijft Buijsen hoe het geheugen werkt en wat er bedoeld wordt met een gestoorde inprenting.
Probeer in één zin te formuleren wat er (niet) gebeurt wanneer er sprake is van een gestoorde inprenting.
Buijsen beschrijft dat mensen met dementie achterdochtig kunnen worden, kunnen gaan hamsteren, problemen kunnen ervaren met het koken van maaltijden of het verrichten van arbeid, agressief kunnen worden en/of contacten kunnen gaan vermijden. Verklaar deze gedragingen aan de hand van het begrip inprenting. Wat gebeurt er precies wanneer je een maaltijd wilt bereiden en er sprake is van problemen met de inprenting?

Wat kan er aan de hand zijn? Verklaring aan de hand van gestoorde inprenting
Achterdochting worden
Hamsteren
Problemen met het bereiden van een maaltijd
Problemen op het werk
Agressiviteit
Vermijden van sociale contacten

Ze wil dat ik extra melk meeneem iedere keer als ik boodschappen voor haar doe. Maar wanneer ik op maandag de boodschappen in de koelkast zet kan ik telkens 2 pakken melk weggooien omdat ze over de datum zijn. Mijn moeder wordt kwaad en wil niet dat ik dit weggooi. Ik vind dat moeilijk. Wat moet ik dan doen? Ik kan het toch niet laten staan? Soms voel ik me ook boos. Ze ziet toch dat er nog melk staat?
Wat zou je zeggen tegen deze dochter? Schrijf uit wat je tegen haar zegt zodat ze het gedrag van haar moeder beter kan begrijpen. Wat zou je haar adviseren? Maak gebruik van het boek van Buijsen (2019).