E-learning Informele Zorg

Mantelzorgmaatje

KerntaakVerlichten
CompetentiesKijkt naar mogelijkheden van ondersteuning door een vrijwilliger als respijtzorger of als mantelzorgmaatje. Kent de kracht van een maatje en stimuleert de mantelzorger om daar gebruik van te maken.
OnderwerpMantelzorgmaatje
WerkvormErvaren
SamenstellingTwee- of drietallen
Tijd45 minuten
Niveaumbo

 

Een stagiaire bij een vrijwilligersorganisatie vertelt:

‘Ik werk sinds kort bij Handje Helpen in Utrecht. Dat is een vrijwilligersorganisatie. Mensen die vrijwilligerswerk willen doen kunnen zich daar aanmelden. Er wordt dan gekeken welke vragen en wensen zij hebben en welke deskundigheidsbevordering nodig is. Ook wordt er een matching gedaan, dat is om te kijken of er wel een klik is tussen de persoon die een maatje vraagt en de vrijwilliger. Nu is er ook de mogelijkheid voor een mantelzorgmaatje. Ik wist niet dat dat bestaat. Ik weet er eigenlijk ook niets van.’

Stel jij bent deze stagiaire. Je wilt dus iets weten over mantelzorgmaatjes. Ga naar de site van Handje Helpen en zoek naar de betekenis van mantelzorgmaatjes.

Zoek ook op minimaal één andere site van een vrijwilligersorganisatie of van een zorgorganisatie voor mensen met dementie. Welke betekenis geven zij aan de term mantelzorgmaatje? Komen de betekenissen overeen?

Er is recent een vraag binnengekomen van de kinderen van een mevrouw met beginnende dementie. De vraag was of er een vrijwilliger is die af en toe met mevrouw naar het museum wil gaan. Haar interesse heeft altijd in beeldende kunst gelegen, maar nu kan ze het zelf niet meer organiseren. Inmiddels is er een geschikte vrijwilliger gevonden. Nu vragen de kinderen ook een vrijwilliger voor hun vader. Het is niet zozeer dat hij geen hobby’s heeft, maar door de stress van de afgelopen jaren is niet alleen zijn netwerk kleiner geworden maar heeft hij ook zijn hobby’s verwaarloosd. Hij houdt van klussen, varen en van wandelen. Hoe moet hij het weer oppakken?  

Ga op zoek naar welke mogelijkheden een vrijwilliger met deze meneer zou kunnen ondernemen. Schrijf niet alleen op welke activiteiten, maar ook HOE dat gedaan kan worden. Ga ook op zoek naar ontmoetingsplekken waar hij gelijkgestemden kan vinden (bedenk dat hij de partner van zijn vrouw met dementie is). Vind minimaal drie organisaties of plekken waar hij terecht zou kunnen.