E-learning Informele Zorg

Organiseren mantelzorg ervaringsgenoten

KerntaakVerlichten
CompetentiesMaakt de mantelzorgers attent op de mogelijkheden van ondersteuning van ervaringsgenoten, al dan niet via bestaande organisaties.
OnderwerpOrganiseren mantelzorg ervaringsgenoten
WerkvormToepassen, reflecteren
SamenstellingTwee- of drietallen.
Tijd60 minuten
Niveaumbo

Ga naar de volgende site over contact met lotgenoten. Bekijk de site goed en inventariseer welke plekken en mogelijkheden er zijn voor mantelzorgers om ervaringsgenoten te ontmoeten.

 

 

Bedenk voor de volgende situaties op welke manier jij als sociale professional te werk zou gaan.

Situatie 1: Er is een vraag van een mantelzorger om deel te nemen aan een lotgenotencontactgroep. Neem een regio naar keuze en bekijk bij welke organisaties groepen mantelzorgers bij elkaar komen om hun situatie te delen. Zorg dat je minimaal vier plekken hebt waarvan de mantelzorger gebruik kan maken.

Situatie 2: Een mantelzorger van iemand met dementie in het verpleeghuis,  voelt zich vaak niet begrepen door professionals maar ook niet door haar naasten.

  • Wat denk je?
  • Wat ga je uitzoeken?
  • Wat ga je met deze mantelzorger bespreken?

Situatie 3: Een mantelzorger maakt deel uit van een lotgenotencontact (ook wel ervaringsgenoten genoemd). Jij, als stagiaire, zit daar af en toe bij. De mantelzorgers klagen steen en been over het verpleeghuis van hun partner. Je hebt het idee dat zij niet de juiste informatie hebben over de regels in de zorg, over het aansturen om zo zelfredzaam mogelijk te zijn, en over de wetgeving.

  • Wat denk je?
  • Wat ga je uitzoeken? Ga je wat uitzoeken?
  • Wat ga je met deze mantelzorgers bespreken?
  • Wat ga je met de co√∂rdinator bespreken?