E-learning Informele Zorg

Verbeteren van verpleeghuisvoorzieningen

KerntaakVerbinden
CompetentiesKent de sociale kaart en het sociale netwerk, en de mogelijkheden die deze biedt voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
OnderwerpVerbeteren van verpleeghuisvoorzieningen
WerkvormReflectie
SamenstellingDrietallen
Tijd60 minuten
Niveaumbo

Misschien heb je de discussie gevolgd die Hugo Borst, een voetbaljournalist, heeft ingezet samen met Carin Gaemers.  Deze discussie kwam in 2016 op gang toen hun moeders in een verpleeghuis werden opgenomen vanwege hun dementeringsproces. Het werd hen al snel duidelijk dat hun moeders niet de gewenste zorg kregen en dat er veel mis was in de verpleeghuiszorg. Zij besloten de handen ineen te slaan en actie te voeren naar de politiek toe.

  • Wat weten jullie over verpleeghuisvoorzieningen in de omgeving van waar jullie werken of studeren?
  • Kijk eens naar de site waarin uitleg gegeven wordt over het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers. Zoek zelf naar aanvullende informatie of filmpjes op internet.

 

  • Lees daarna het manifest op de volgende site: ‘Manifest Scherp op Ouderenzorg
  • Welke van de acht punten hebben direct effect op (de positie van) mantelzorgers en informele zorgers? In hoeverre herkennen jullie dit in de, bij jullie bekende, verpleeghuisvoorzieningen? Ga in discussie over de punten die volgens jullie van toepassing zijn. Wat zou een verbeterslag kunnen zijn voor mantelzorgers in de verpleeghuiszorg?