E-learning Informele Zorg

Het perspectief van het netwerk

KerntaakVersterken
Competenties-Heeft een open en nieuwsgierige houding om het perspectief van het netwerk te leren kennen. Weet ervaringskennis van het sociale netwerk te begrijpen en te gebruiken.
OnderwerpHet perspectief van het netwerk
WerkvormErvaren
SamenstellingIndividueel
Tijd3 uur toaal
NiveauMBO
  1. Binnen deze opdracht ga je in gesprek met iemand uit het sociale netwerk van degene met NAH. Het doel van het gesprek is het leren kennen van het perspectief van (iemand uit) het netwerk en het gebruiken van de ervaringskennis uit het netwerk.

Leg contact met iemand uit het sociale netwerk van iemand met NAH. Denk bijvoorbeeld aan een vriend, een familielid, een vrijwilliger, iemand uit de buurt. Heeft diegene ruimte om een drie kwartier tot een uur met jou te spreken? Helpend kan zijn om goed uit te leggen waarom je dit belangrijk vindt en de ander te vragen wat voor hem/haar de meerwaarde zou zijn. Mogelijk kun je in contact komen met leden uit het netwerk vanuit  je (vrijwilligers)werk of stage of vanuit privécontacten.

Bron: https://www.verdermethersenletsel.nl/t/hoe-kun-jij-iemand-met-hersenletsel-echt-helpen

  1. Maak aan de hand van de volgende vragen een topiclijst om in het gesprek te gebruiken. Dit betekent dat je een aantal steekwoorden opschrijft als leidraad voor het gesprek.
  • Wat is de rol van deze persoon in het netwerk?
  • Wat betekent degene met NAH voor deze persoon en wat betekent deze persoon voor degene met NAH?
  • Hoe ervaart deze persoon het om deel uit te maken van dit netwerk?
  • Van wie ervaart deze persoon steun (zowel vanuit professionele als niet professionele hoek) en wat maakt dat dit als steunend ervaren wordt?
  • Wat draagt eraan bij om betrokken te blijven in dit netwerk?
  • Wat zou daarin de rol van professionals moeten zijn?

Vul de topiclijst aan met thema’s waar jij zelf nieuwsgierig naar bent.

  1. Voer het gesprek waarbij je je baseert op de steekwoorden die je hebt opgeschreven.

Schrijf op wat je geleerd hebt en wat dit betekent voor jouw werk in de toekomst. Wanneer en hoe zal jij je inzetten om het perspectief van het netwerk te leren kennen? Waarom is dat belangrijk? Van welke ervaringen heb jij geleerd? Wat heb je in het gesprek gehoord dat je in je werk zal gaan toepassen?