E-learning Informele Zorg

Vrijwilligersklem

KerntaakVerlichten
CompetentiesHeeft een signalerende rol, vraagt de mantelzorger en/of vrijwilliger actief naar zijn ervaringen.
OnderwerpVrijwilligersklem
WerkvormReflecteren
SamenstellingTweetal
Tijd30 minuten
NiveauMBO

Uit onderzoek (Grootegoed, Machielse, Tonkens, Blonk, & Wouters, 2018)*, blijkt dat vrijwilligers regelmatig over hun grenzen heengaan. Ze hebben vaak een hechte relatie met de hulpvrager(s) opgebouwd, wat ‘nee’ zeggen moeilijk maakt.

Casus:

Frank (61) is sinds een half jaar gekoppeld aan Theo. Bij de matching vond er een gesprek plaats met de vrijwilligerscoördinator erbij. Hier werden duidelijke afspraken gemaakt. Frank zou iedere week twee uurtjes langskomen om met Theo (52, met licht hersenletsel) te fietsen. Onderweg zouden ze samen boodschappen doen. Er werd afgesproken dat communicatie via de vrijwilligersorganisatie zou verlopen en Frank niet zijn telefoonnummer aan Theo zal geven.

Frank en Theo maakten een goede start. Doordat er een klik was vroeg Theo steeds vaker aan Frank om nog even te blijven. Toen Frank aan Theo zijn telefoonnummer vroeg durfde Frank geen nee te zeggen. Hij wilde Frank er niet mee kwetsen. De laatste tijd wordt Frank steeds vaker door Theo gebeld. Ook op momenten dat het Frank niet goed uitkomt. Hij durft het niet goed met Theo bespreekbaar te maken. Ook is hij bang om op zijn kop te krijgen van de vrijwilligerscoördinator. Dus houdt hij het voor zichzelf en blijft hij worstelen met de situatie.

  1. Stel je voor dat jullie als professional betrokken zijn bij Theo. Hij vertelt regelmatig over hoe fijn hij het vindt dat Frank er is. Dan ontmoet je Frank en Theo samen. Theo is enthousiast: ‘Fijn dat je er bent!’ Welke vragen zouden jullie in deze situatie kunnen stellen om de worsteling van Frank boven tafel te krijgen? Let ook op de waardigheid van Theo. Je kunt er voor kiezen om de vragen apart aan Frank te stellen. Maar hoe doe je dat en wanneer?
  2. Schrijf allebei een reële situatie uit waarbij door middel van de juiste vragen Frank zich gehoord voelt en zijn worsteling kwijt kan, met behoud van Theo’s waardigheid.
    Bespreek en vergelijk de situaties met elkaar.
  3. Nu is het van belang dat jullie zelf als professional niet blijven worstelen met de situatie. Bij wie zouden jullie aankloppen om het probleem aan te kaarten en waarom?

 

* Aan de andere kant van de schutting-publieksversie FB (2).pdf