E-learning Informele Zorg

Werken met de Zorgladder

KerntaakVerbinden/verlichten
CompetentiesWeet wat de sociale kaart aan mogelijkheden biedt voor mensen met NAH en mantelzorgers.
OnderwerpHulp voor mantelzorgers die het niet meer redden.
WerkvormErvaren en Toepassen
SamenstellingTweetal
Tijd30-60 minuten
NiveauMBO

Hieronder zie je de vijf stappen van de zorgladder van Movisie.  Je kunt hem ook vinden op MantelzorgNL.

De Corona-tijd is voor veel mensen zwaar, maar voor mantelzorgers vaak extra zwaar. Bezoek en dagbesteding zijn beperkt mogelijk, thuiszorg valt weg, vrijwilligers blijven op afstand. Mantelzorgers kunnen zelf ook maar beperkt de deur uit vanwege de maatregelen en het besmettingsgevaar. Dit maakt de druk op mantelzorgers hoog. Sommige mantelzorgers hebben daardoor moeite goed voor zichzelf te blijven zorgen. En dat betekent weer een grotere belasting van het mentale en fysieke gestel.

Alleen als het de mantelzorger zélf  goed gaat is het mogelijk dat degene waarvoor hij of zij zorgt zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Hoe vind je dan iemand die de vinger aan de pols houdt? Die er voor de mantelzorger is?

Johan (54) zorgt al 5 jaar voor zijn vrouw Ria die na een val hersenletsel heeft opgelopen. Naast het hersenletsel heeft Ria een afweerstoornis waardoor ze niet gevaccineerd is. Vóór Corona ging Ria  3x per week naar de dagbesteding. Doordat ze niet beschermd is, is ze nu dus de hele week thuis. Gelukkig kan Johan thuiswerken, maar hij mist wel het contact met zijn maatjes van het tennissen en de kaartclub. Ria houdt van koken en bakken en besteedt daar veel tijd aan. Samen genieten ze van het lekkers maar doordat ze weinig beweging krijgen wordt hun fysieke gezondheid er niet beter op.

De Corona-kilo’s vliegen eraan!  De hele dag thuiszitten met z’n tweeën vraagt ook zijn tol; Ria doet voortdurend een beroep op Johan wanneer ze aan het kokkerellen is, terwijl hij aan het werk is. Dat komt de sfeer en de mentale gezondheid niet ten goede.

Jij komt als cliëntondersteuner al geruime tijd over de vloer en signaleert dat Johan geprikkeld overkomt en Ria klaagt over kortademigheid. Vanwege Corona kun je ze niet regelmatig bezoeken.

Het gevaar bestaat dat Johan uitvalt en Ria’s fysieke gezondheid verslechtert.

Samen overleggen jullie het volgende:

  1. Hoe houd je een vinger aan de pols?
  2. Hoe kun je de continuïteit van de zorg voor Ria en het welzijn van Johan bewaren?
  3. Welke stappen uit de zorgladder kunnen daarbij helpen?