E-learning Informele Zorg

Mantelzorg en vitaliteit

KerntaakVerlichten
CompetentiesHeeft een signalerende rol, vraagt de mantelzorger en/of vrijwilliger actief naar zijn/haar ervaringen
OnderwerpMantelzorg en vitaliteit
WerkvormToepassen, Abstraheren
SamenstellingTweetal
Tijd60 minuten
NiveauMBO
  1. Bekijk het videofilmpje:  “Mantelzorg en Vitaliteit”. Deze video is te vinden op de filmlijst bij deze e-learning.
    Maak een samenvatting van minimaal 450 en maximaal 600 woorden. Gebruik hiervoor de indeling die gebruikt wordt van:

– Lichaam
– Hoofd
– Hart
– Ziel

2. In de video wordt het belang van een goed netwerk benadrukt. Luister nog eens naar de fragmenten die daarover gaan bij ALLE onderdelen (dus niet alleen bij Hart- sociale relaties). Maak een kort overzicht van alle opmerkingen hierover.

3. Lees de volgende casus

  • Ricardo houdt van televisie kijken. Vooral het NOS journaal. Hij leeft ‘s middags al toe naar 20.00 uur. Dat is het tijdstip dat de tv aan gaat. Genieten geblazen, ook al begrijpt hij, door het hersenletsel, het meeste van de inhouden niet.

Dit weekend logeert Ricardo bij vrienden. Zijn partner is op een korte vakantie. De vrienden wonen in een bosrijke omgeving. Daar is geen kabelaansluiting.  Zij gebruiken Digitenne om tv ontvangst te krijgen. Dat gaat al 4 jaar geweldig goed. Maar nu heeft het bedrijf dat deze service verleent, de Digitenne ontvangst gestopt. Geen ontvangst, geen tv; Ricardo in paniek.

De vrienden proberen het journaal via live tv te ontvangen maar dat gaat erg traag.

Ricardo is in alle staten, in paniek en onmachtig. Dat uit zich in agressie en gooien met spullen. Hij is moeilijk bereikbaar.

De vrienden vinden een oplossing door aan hun buren te vragen of Ricardo daar tv mag kijken. Zodra Ricardo beeld heeft is hij weer rustig.

Wanneer de vaste mantelzorger terugkomt van de korte vakantie en de zorg voor Ricardo weer op zich neemt, geven de vrienden aan dat zij het gedrag van Ricardo heel erg moeilijk vonden. Ze laten doorschemeren dat ze Ricardo liever niet meer te logeren hebben.

4. Bespreek de volgende punten:

Een week later heb jij contact met deze mantelzorger die je huilend het verhaal vertelt. Hoe kan jij nu de kennis uit de video gebruiken om deze mantelzorger verder te helpen?

  • welke vragen stel je? (om te weten te komen hoe de energiebalans is)
  • wat moet je beslist weten? (denk ook aan het behoud van de vrienden als steunend netwerk)
  • wat heb je te bieden? (dus hoe kan je de mantelzorger helpen weer IN de energie te komen?