E-learning Informele Zorg

Niet-zichtbare gevolgen van hersenletsel

KerntaakHerkennen
Competenties-Hanteert structureel een vragende houding om te kunnen herkennen in hoeverre de gevolgen van het NAH, karakter en de omgeving, de situatie complex kunnen maken voor de naaste(n).
OnderwerpNiet-zichtbare gevolgen van hersenletsel
WerkvormReflecteren
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
NiveauMBO
  1. We maken ook een onderscheid in zichtbare – en onzichtbare gevolgen van herenletsel. Op de site Hersenletsel-uitleg vind je een hele lijst van de niet-zichtbare gevolgen bij hersenletsel. Bekijk de lijst zorgvuldig. Schrijf de woorden en termen die je niet kent op. Zoek op internet naar de betekenis van deze woorden en termen. Schrijf ze op.

  1. Nu gaat deze e-learning module over de informele zorgers rond mensen met hersenletsel. Wanneer het hersenletsel net is ontstaan, krijgen zij te maken met de niet-zichtbare gevolgen. Probeer je eens in te leven in een mantelzorger van wie het kind 15 is en voorheen bijna zelfstandig was. Nu hij een hersenletsel heeft is hij niet meer in staat te plannen en zich te organiseren. Dat uit zich in gedrag als: altijd te laat komen of de afspraak vergeten; niet in staat zijn het bed op te maken of zich overschreeuwen in de oude wens van piloot willen worden. Wat doet dat met jou, indenkend dat je zijn broer of zus bent of zijn ouder? Schrijf minimaal 3 gevoelsreacties van jou als mantelzorger op.