E-learning Informele Zorg

Outreachend werken (signaleren)

KerntaakVinden
CompetentiesHeeft oog voor de situatie van de mantelzorger en naaste(n) en vraagt daar actief naar.
OnderwerpOutreachend werken (signaleren)
WerkvormToepassen
SamenstellingDrietal
Tijd30 minuten
NiveauMBO

“Ad was vroeger de steun en toeverlaat van zijn vrouw en leunt nu op haar. Ad is drie jaar geleden van de trap gevallen vanwege slaapwandelen. Daardoor heeft hij een ‘hersenbeschadiging rechts’. Zijn vrouw Ineke heeft weinig uitleg gekregen over de gevolgen van het hersenletsel van Ad. Ze moet het zelf uitzoeken. Wanneer Ineke Ad niet vertelt wat te doen, blijft hij de hele dag voor zich uit kijken op de bank. Onlangs was ze zelf ziek en moest in bed blijven. Ze vroeg Ad om een boterham voor haar te maken. Vol goede wil vertrok hij naar de keuken. Op weg zag hij de krant liggen en begon te lezen. Anderhalf uur later kwam hij weer bij haar bed zonder een seconde aan de boterham gedacht te hebben.”

Uit: Hersenletsel heb je niet alleen. Over de complexiteit van niet zichtbare gevolgen van hersenletsel. Jenny Palm. Assen: Van Gorcum.

Ineke is niet in beeld bij professionals. Toch zien we haar eenzaamheid en haar verdriet. Ze moet het alleen uitzoeken en haar man Ad is niet meer haar gesprekspartner. Ze moet eigenlijk continue voor hem zorgen of in ieder geval ervoor zorgen dat de dingen niet misgaan.

Er zijn een aantal methoden van contact maken met toekomstige groepen mensen (omdat ze nu niet in beeld zijn):  Infographic: Wat werkt bij outreachend werken.

1.Bekijk de 4 modellen op de infographic.

2. Bespreek in je groepje welk model volgens jullie het beste past om mantelzorger Ineke in beeld te krijgen? Zet je argumenten op een rijtje (minimaal 3 argumenten).