E-learning Informele Zorg

Procedures rond pgb

KerntaakVerbinden
Competenties-Begrijpt wat de functie is om zelf een goed netwerk van professionals te hebben. Schakelt andere professionals (collega’s) in wanneer mantelzorgers of naaste(n) een specifieke vraag hebben.
OnderwerpProcedures rond pgb
WerkvormToepassen
SamenstellingIndividueel of in tweetal
Tijd60 minuten
NiveauMBO
  1. Lees de volgende casus over mijnheer Biharie.

Mevrouw Biharie kreeg 3 jaar geleden een beroerte. De gevolgen van haar beroerte zijn groot: op veel functiegebieden is zij niet meer zelfredzaam. Toch heeft ze samen met haar man besloten dat ze thuis blijft wonen. Maar dan is er wel ondersteuning nodig. Ze hebben een indicatie Wlz aangevraagd in de vorm van een pgb. Er was een gesprek waarin ze samen konden uitleggen welke zorg dagelijks nodig is. Het duurde even voor ze hoorden dat de indicatie werd afgegeven. Uiteindelijk heeft mevrouw een zorgprofiel LG gekregen en een daarbij horend jaarbudget te besteden.

a Zoek uit welke organisatie een indicatie afgeeft voor Wlz zorg. Hoe gaat de procedure m.b.t. het verkrijgen van de indicatie? Voor hoe lang kan een indicatie afgegeven worden?

Bekijk onderstaand zorgprofiel LG Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging. Hoe komt het dat mevrouw Biharie, met haar beroerte, is geïndiceerd als Lichamelijk Gehandicapt?

Hoewel mevrouw Biharie de budgethouder is, moet mijnheer de zaken regelen. Hij is de centrale mantelzorger. Na verloop van tijd heeft mijnheer professionals en mensen uit hun eigen netwerk bereid gevonden om die ondersteuning te geven. Dat betekent er een zorgovereenkomst en een zorgbeschrijving gemaakt moet worden.

Bekijk op de volgende site wat een zorgovereenkomst en een zorgbeschrijving betekent. zorgovereenkomst-en-zorgbeschrijving

Mijnheer Biharie vult deze formulieren met de zorgverleners in, laat mevrouw Biharie en de zorgverleners ondertekenen en wil ze nu opsturen.

c.Naar welke instanties moeten deze formulieren gestuurd worden? Als hij het niet goed kan vinden, welke instantie kan hen helpen?

Nu is mevrouw dus budgethouder geworden. Voor mevrouw Biharie is dit, met haar beroerte, allemaal te ingewikkeld. Mijnheer Biharie moet namens haar betalingen verrichten en verantwoordingen afleggen.  Alle zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen zijn goedgekeurd. De zorgverleners zijn inmiddels in dienst. Hij raakt in paniek want hoe ingewikkeld vindt hij de site om alle zaken te doen! Laat staan de betalingen.

d. Welke organisaties kunnen mijnheer Biharie helpen? Ga op zoek naar minimaal 3 organisaties. Dat mogen organisaties in de buurt zijn (kies de buurt waar je zelf woont) maar ook regionale en landelijk georganiseerde diensten. Kijk daarbij in ieder geval ook naar de organisatie Per Saldo. www.pgb.nl

e. Wanneer je nu terugkijkt naar de gehele procedure van aanvraag naar uitvoering: met welke officiële instanties heeft het echtpaar Biharie te maken? Schrijf ze uit en zet ze in volgorde van tijd.