E-learning Informele Zorg

Eigen proces van de mantelzorger

KerntaakHerkennen
CompetentiesKan het eigen proces van de mantelzorger herkennen en ondersteunen.
OnderwerpEigen proces van de mantelzorger
WerkvormConceptualiseren, toepassen
SamenstellingIndividueel of in drietallen
Tijd60 minuten
Niveaumbo

Casus Hadassa
Hadassa vertelt: ‘Mijn moeder [75 jaar] is al 15 jaar weduwe. Ze heeft zich dapper staande gehouden terwijl haar zussen allemaal nog in Turkije wonen. Maar nu wordt moeder zelf ook ouder. Ze vergeet weleens iets. Laatst was ze aan het koken en waren de rijst en groenten al bijna klaar, terwijl het vlees nog uren moest sudderen. Daar kunnen we gelukkig samen om lachen. Ik ben alleen bang dat ze het gas een keer zal laten branden of zichzelf op een andere manier verwondt. Koken is alleen haar grote passie. Dat kan ik haar toch niet ontnemen? Bij wie kan ik met mijn zorgen terecht?’

[Geïnspireerd door: Alzheimer Nederland

Dementie: filmpjes in Turks, Berbers en Arabisch       

Meer informatie over Hadassa
Hadassa woont in dezelfde stad als haar moeder en gaat dagelijks even langs. Ze brengt de wekelijkse boodschappen en soms neemt ze haar moeder mee de stad in. Daarnaast heeft Hadassa een jong gezin met 3 kinderen.

Verplaats je in Hadassa, leef je in, in haar situatie. Schrijf in steekwoorden op hoe je kijkt naar de situatie.

De filmpjes zijn bedoeld voor mensen met diverse culturele en etnische achtergronden. De cultuur waarin je opgroeit, de mate waarin je de taal beheerst, de mate waarin je bekend bent met dementie en nog vele andere aspecten, hebben invloed op het proces waarin de mantelzorger zich bevindt. Hier dient rekening mee gehouden te worden om de mantelzorger daadwerkelijk te kunnen ondersteunen.

In hoeverre denk je dat Hadassa’s Turkse achtergrond van invloed is op het proces waarin Hadassa zich bevindt? Wat zou je doen om dit te herkennen? Schrijf op waar je specifiek op zou willen letten in het contact en welke vragen je de mantelzorger zou willen stellen.

Ga vervolgens werken in drietallen.  Verdeel  je in de volgende rollen namelijk 1) Hadassa 2) de sociale professional 3) de observator.

Je neemt de volgende situatie als uitgangspunt voor het rollenspel:

  • De sociale  professional komt in contact met Hadassa via bemiddeling door de huisarts.
  • Hadassa was bij de huisarts vanwege iets met haar zoontje. De huisarts zag Hadassa stressen en vroeg door. Hadassa stemde in om een sociale professional te spreken.

Jullie gaan nu een rollenspel spelen in de afgesproken rolverdeling. De observator let op of de houding van de professional open en vragend is. Degene die Hadassa speelt, geeft na afloop aan of haar proces voldoende herkend is en in hoeverre zij zich in het gesprek ondersteund voelde. Ieder geeft na afloop 2 verbeterpunten voor een volgend gesprek.