E-learning Informele Zorg

Mantelzorg en zingeving

KerntaakVersterken
CompetentiesDe professional verplaatst zich in de mantelzorger en zijn behoeftes bij het zoeken naar mogelijkheden voor: het ontlasten bij zorgtaken, het oppakken van persoonlijke interesses en hobby’s. De professional heeft oog voor het oppakken van het eigen leven.
OnderwerpMantelzorg en zingeving
WerkvormErvaren, reflecteren
SamenstellingTwee- of drietallen
Tijd180 minuten
Niveaumbo

In deze opdracht heb je direct contact met mantelzorgers. Misschien ken je een mantelzorger van een persoon met dementie. Neem anders contact op met mantelzorgers bij een verpleeghuis, bij een welzijnsorganisatie, bij een Alzheimer café of bij een wijkcentrum. Of ga op zoek in je eigen gemeente. Je kunt ook kijken of je een mantelzorggroep (ook wel ervaringsgenotengroep) kunt vinden. Vraag of je een keer bij zo’n bijeenkomst aanwezig mag zijn. Vraag dan naar een bijeenkomst rond het thema ‘Invulling geven aan het eigen leven’.

  • Bedenk welke vragen je hebt waar het gaat om het invullen van een eigen leven van de mantelzorgers naast de zorgtaken. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s zoals koor/ sport/lezen/concerten, iets doen met vrienden of familie, uitjes of op vakantie gaan, vrijwilligerswerk, etc.
  • Bereid je bezoek zorgvuldig voor. Zorg dat je vragen hebt maar dat je ook een terughoudende opstelling kunt hebben. Dit kan je helpen om te weten te komen hoe mantelzorgers denken over dit thema of hoe dit thema doorgaans bij de mantelzorgbijeenkomsten besproken wordt.
  • Verwerk je ervaringen en de antwoorden op je vragen in een reflectieverslag van 1 ½ tot 2 A4.