E-learning Informele Zorg

Respijtzorg

KerntaakVerlichten
CompetentiesDe professional geeft concrete ondersteuning bij het regelen van respijtzorg.
OnderwerpRespijtzorg
WerkvormInzicht
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
Niveaumbo

Respijtzorg is een ander woord voor vervangende zorg. Daarmee wordt bedoeld: de situatie waarin de vaste mantelzorger even vrijaf gegeven wordt. Respijtzorg is een verzamelbegrip voor voorzieningen die tijdelijk, beroepsmatig of vrijwillig, de mantelzorg overnemen en dus respijt verlenen.

Kijk op de volgende sites.

Welke vormen van respijtzorg zijn er mogelijk?

  • Maak daar een overzicht van.

Hayriye woont sinds een maand in een verpleeghuis. Het ging thuis echt niet meer. Ze heeft voor alles hulp nodig. Hayriye zit in het stadium van ‘het verdwaalde ik’.  Kijk nog eens na wat dit betekent, ook voor de mantelzorger.

Haar man Kundret, kinderen en familie willen haar graag bezoeken en maken een bezoekregeling en een familieapp. Dat lijkt goed te werken. Toch is Kundret er heel druk mee. Er was voor Hayriye op korte termijn alleen een geschikte verpleeghuisplek in een dorp 28 km verderop. Er is wel openbaar vervoer, maar daarvoor moet Kundret twee keer overstappen. Hij heeft geen auto en geen rijbewijs. Kundret wil, ook al komen er anderen, toch elke dag bij zijn vrouw zijn. Het breekt hem op.

De casemanager bespreekt met hem de mogelijkheden om minder vaak te gaan. Dat wil hij niet.  Hij weet dat de kinderen en familie vaak bij Hayriye zijn. Er is dus voldoende bezoek. Deze mensen willen en kunnen naast gezelschap, ook zorg geven.

Je hebt kunnen lezen dat er aan de ene kant voldoende mensen zijn die bij Hayriye langsgaan, maar aan de andere kant dat Kundret geen respijt heeft. Dit maakt de situatie complex. Je gaat in deze opdracht nadenken over de mogelijkheden waarop Kundret meer vrijaf kan krijgen. Ga aan de slag met de volgende vragen en opdrachten en schrijf je antwoorden op:

  • Hoe zou je Kundret kunnen ondersteunen in het vinden van meer vrije tijd?
  • Kijk ook eens terug naar de mogelijkheden die je in andere opdrachten bij het taakgebied Verlichten, hebt gevonden.
  • Leef je in in de situatie van Kundret, fantaseer over hoe zijn situatie kan verbeteren.
  • Werk drie mogelijkheden zo concreet mogelijk uit.
  • Wat en wie heb je nodig, zijn er kosten en zo ja waaraan en waar vindt het plaats?