E-learning Informele Zorg

Ondersteunen van de mantelzorger in tijden van COVID-19

KerntaakVerlichten, verbinden
CompetentiesIs ondernemend en proactief in het voorkomen van isolement van de mantelzorger. Kent de sociale kaart en de mogelijkheden die deze biedt voor mensen met dementie en de mantelzorgers. Heeft kennis van het regionale aanbod op gebied van zorg, arbeid, dagbesteding en is tevens bekend met gespecialiseerde voorzieningen.
OnderwerpCorona
WerkvormToepassen
SamenstellingTweetal
Tijd120 min
Niveauhbo

Zie in dit filmfragment hoe mantelzorger Peter het ervaart om voor zijn vrouw Tillie te zorgen, ook tijdens de periode van maatregelen vanwege COVID-19. Schrijf tijdens het kijken een aantal steekwoorden op.
Je ziet dat Peter graag voor zijn vrouw wil blijven zorgen. Vanwege alle maatregelen zijn veel mogelijkheden om zich te kunnen opladen, weggevallen. Alzheimer Nederland heeft onderzocht dat 80 procent van de mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie die thuis woont zich zwaarder belast voelt dan vóór de coronacrisis. Alzheimer Nederland geeft aan dat zij dreigen om te vallen als zij niet snel meer hulp krijgen.
1. Denken jullie dat er in deze tijden mogelijkheden zijn om Peter te kunnen ondersteunen? Schrijf ieder individueel op. Vergelijk nu jullie antwoorden. Wat valt er op?

2. Stel je voor dat jullie zelf zorg en ondersteuning zouden mogen organiseren voor mensen zoals Peter. Hoe zou dit er dan uitzien? Houd rekening met aan de ene kant het kunnen opladen van de mantelzorger, de kwaliteit van leven van degene met dementie en de mantelzorger, maar ook met de veiligheid en het risico op een besmetting met COVID-19. Breng dit in beeld door middel van een tekening of een beschrijving.
Zoek nu uit welke zorg- en ondersteuningsmogelijkheden er volgens de Richtlijn Mantelzorgondersteuning (COVID-19) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zouden moeten zijn. Schrijf op welke hulp er voor Peter beschikbaar zou moeten zijn. Maak eventueel ook gebruik van de website van MantelzorgNL.

3. Welke verschillen en overeenkomsten zijn er met jullie eigen ideeën?