E-learning Informele Zorg

Werk en mantelzorg

KerntaakVerbinden
CompetentiesKent de sociale kaart en het sociale netwerk en de mogelijkheden die deze biedt voor mensen met dementie en de mantelzorgers.Heeft kennis van het regionale aanbod op gebied van zorg, arbeid, dagbesteding en is tevens bekend met gespecialiseerde voorzieningenwaarmee hij contacten onderhoudt.
OnderwerpWerk en mantelzorg
WerkvormConceptualiseren, toepassen
SamenstellingIndividueel
Tijd60 minuten
Niveauhbo

Bekijk hier de lezing (18 minuten) van L. Linders gehouden op de Inspiratiedag Dementie 2015.

  • In deze lezing hoor je voorbeelden van mantelzorgers die moeite hebben om het overzicht te houden over de grote hoeveelheid zorgaanbod,  in relatie tot hun eigen vragen. De regeldruk speelt daarbij zeker parten. De vraag is hoe mantelzorgers in het woud van voorzieningen hun weg kunnen vinden. En hoe kan de sociale professional daarbij helpen?

Een mantelzorger, Carla, heeft al 7 jaar de zorg voor haar tante die dementeert. Zij heeft haar zaakjes goed op orde. Er is een steunend netwerk die zij goed informeert. Het netwerk is trouw en er is een goede verdeling in taken. Mensen nemen ook waar voor elkaar. De tante accepteert de hulp, omdat het netwerk bestaat uit mensen die zij al lang kent; kleinkinderen, vriendinnen en de hulp in de huishouding. Er wordt gebruik gemaakt van een Persoonsgebonden Budget (PGB) waardoor er geen verlegenheid is ontstaan om deze mensen keer op keer te vragen. Het werkt vanwege de zorgovereenkomsten. Nu heeft Carla op haar werk een nieuwe, jonge, manager gekregen. Deze manager trekt flink aan de touwtjes, wil de boel controleren en beheren. Carla krijgt veel minder ruimte om flexibel te werken. Ook wordt zij geacht veel vaker op de werkplek aanwezig te zijn, zichtbaar te zijn, waar zij eerder ook thuis kon werken. Hiermee ontstaat een lastige situatie omdat Carla enerzijds in de problemen komt in de zorg voor haar tante en anderzijds veel meer tijd nodig heeft om haar werk kwalitatief goed uit te voeren. In diverse gesprekken waar ook personeelzaken bij betrokken is, wordt Carla door haar manager geadviseerd om onbetaald verlof te nemen.

Er is hier dus een conflicterende situatie. Carla wordt door de combinatie van zorgtaken en werktaken in de problemen gebracht. Kijk eens op de site werk en mantelzorg of MantelzorgNL waar heel veel informatie staat over hoe je een dergelijk probleem kunt oplossen of voorkomen.

  • Scrol door de site en kies een aantal (minimaal drie) mogelijkheden uit waarvan jij denkt dat die in deze casus kunnen helpen. Werk deze mogelijkheden uit.