E-learning Informele Zorg

Screeningsinstrumenten

KerntaakHerkennen
Competenties- Kan de uitkomsten van mantelzorg meetinstrumenten herkennen in de dagelijkse omgang. Kan het eigen proces van de mantelzorger herkennen en ondersteunen.
OnderwerpScreeningsinstrumenten
WerkvormToepassen
SamenstellingIndividueel of in tweetal
NiveauMBO

 

Hadassa (36) woont met haar gezin in Zeist. Haar ouders zijn vanuit Egypte naar Nederland gekomen.  Hadassa’s tweede kind is een jongen, Ravic (13), met een ernstige verstandelijke beperking (IQ 25-35). Hij heeft fikse woedeaanvallen en slaat zichzelf. Ook doet hij regelmatig aan hoofdbonken tegen de muur. Om de schade te beperken draagt hij soms een helm. Elke werkdag gaat Ravic naar een dagopvang. De man van Hadassa vlucht in zijn drukke werk en is alleen op zondag thuis en klust dan aan het huis.

Hadassa is de laatste tijd moe. Daarom is ze naar de huisarts gegaan. De praktijkondersteuner stelt voor om een mantelzorg screeningsinstrument in te vullen om de mantelzorgstress te meten.

Ze kiest voor de EDIZ, Ervaren Druk In de Zorg:  Ediz plus  en voor de CGSI  Care Giver Strain Index.

  • Bestudeer deze lijsten zorgvuldig.

In de CGSI scoort Hadassa code ROOD en bij de EDIZ zijn 90 % van de vragen beantwoord met: ja of: mee eens. Hadassa vindt haar gezondheid achteruit gegaan. De praktijkondersteuner wil enkele gesprekken met Hadassa. Ze vraagt of de uitslagen van de meting naar het wijkteam gestuurd mogen worden. Jij werkt bij het wijkteam.

  • Bestudeer de wijze van analyseren van deze meetinstrumenten. Die staan bij de instructies.
  • Je gaat een gesprek voorbereiden met Hadassa. Ze komt naar het wijkcentrum. Bedenk je dat Hadassa een migrantenverleden heeft. Onderstaand schema geeft daarin helderheid.

Klik op de afbeelding voor het document.

  1. Hoe bereid je je voor op het gesprek? Welke vragen wil je stellen n.a.v. de meting? Welke vragen wil je stellen met betrekking tot de migratieachtergrond?
  2. Waarin wil je precies samenwerken? Neem je de regie over of help je Hadassa bij de regievoering? Wat zijn je argumenten? Wie betrek je bij de gesprekken?
  3. Op welke termijn wil je dat Hadassa minder stress ervaart? Op welke onderdelen van de meetinstrumenten zie je op korte termijn mogelijkheden?
  4. Wat ga je concreet voorstellen voor de samenwerking? Hoe ga je haar helpen de zorgtaak te verlichten?