E-learning Informele Zorg

Vragende houding

KerntaakVersterken
Competenties-De professional beschouwt de persoon met (L)VB, de mantelzorgers en de zorgvrijwilligers als samenwerkingspartners, en stuurt aan op een zo groot mogelijke eigen regie. De professional ziet ervaringskennis als een belangrijke bron van kennis. De professional stimuleert de mantelzorger om zijn eigen leven te blijven leven en maakt hem attent op de valkuilen van het 'mantelzorger zijn'.
OnderwerpVragende houding
WerkvormToepassen
SamenstellingTwee- of drietal
NiveauMBO

Je laat in een rollenspel zien dat je systematisch uitvraagt wat de gewoonten en behoeften zijn van de mantelzorger, en of hier voldoende rekening mee gehouden wordt. Realiseer je je dat, ook al praat je alleen met de mantelzorger, de context heel belangrijk is.

Deze opdracht sluit aan bij de opdracht waarin je meetinstrumenten hebt gebruikt en waardoor je weet welke ondersteuning de mantelzorger mogelijk kan gebruiken (Herkennen). Stel je hebt die opdracht niet gedaan, vul dan fictief een vragenlijst in (dat kan in 5 minuten). Gebruik: Ediz plus met instructie of CGSI +

  • Je bereidt je voor op een rollenspel waarin je met de ouders of brussen (verder mantelzorger) bent z√≥nder de persoon met (L)VB. De mantelzorger wordt gespeeld door een van de mensen in je groepje. Jij bent de sociale professional. Verdeel de rollen. Stel je bent met een drietal dan kan de derde persoon de observator zijn. Die bereidt zich voor door enkele richtlijnen voor de eigen observatie op te stellen.

 

  • Je speelt nu de situatie waarin de sociale professional in gesprek gaat met de mantelzorger. Uitgangspunt is de analyse van de ingevulde lijst (meetinstrument). Je wilt iets met de mantelzorger bespreken, maar je wilt ook de kennis van de mantelzorger gebruiken. Zorg dat je dat onderscheid duidelijk hebt. Bedenk welke opbrengst je met dit gesprek wilt bereiken.

 

  • Start het rollenspel. Na 5 minuten draai je de rollen om. Dus: de mantelzorger wordt de sociale professional en de sociale professional gaat verder als mantelzorger. Maar het is dezelfde situatie. Op deze manier kun je je ervaringen uit het eerste gedeelte van dit rollenspel benutten.

 

  • Speel in totaal 10 minuten. Bespreek het na met gebruik van de opmerkingen van de observator. Wat is jouw leeropbrengst?