E-learning Informele Zorg

Screeningsinstrumenten

KerntaakHerkennen
CompetentiesDe professional gebruikt screeningsinstrumenten voor het in kaart brengen van zorgzwaarte bij de mantelzorger.
OnderwerpScreeningsinstrumenten
WerkvormErvaren
SamenstellingIndividueel
Tijd30 minuten
Niveauhbo

De gepensioneerde meneer K is via de huisarts aangemeld bij het Steunpunt Mantelzorg. Hij kwam met rugklachten bij de huisarts, maar vertoont meer tekenen van overbelasting. Zijn vrouw heeft sinds een jaar of 5 dementie en sindsdien is de relatie met zijn vrouw sterk veranderd. Als ik [mantelzorgconsulent] telefonisch contact opneem met meneer K. zegt hij meteen dat hij niet weet wat hij van mij kan verwachten. Hij denkt dat zijn vermoeidheid wel zal afnemen als het beter weer wordt. Ik probeer de drempel te verlagen door te zeggen dat ik graag in een kennismakingsgesprek met hem wil bekijken wat ik voor hem kan betekenen. Ik zeg dat het belangrijk is om ook naar de toekomst te kijken. Dat bevalt meneer wel, want hij vraagt zich ook af of het op zijn leeftijd allemaal nog wel lukt als zijn vrouw verder achteruit gaat. Tijdens het kennismakingsgesprek vertelt hij dat zijn vrouw altijd degene was die de zaken thuis regelde en het initiatief nam voor sociale contacten en uitstapjes. De eerste tijd ging ze nog wel bij vriendinnen op bezoek, maar ze vergiste zich vaak in de dag en plaats. Nu trekt ze zich steeds meer terug. ‘Ik probeer er wel voor te zorgen dat er nog wat vriendinnen langs komen en dat vindt ze enig. Maar de volgende dag klaagt ze dat ze Marietje al zó lang niet heeft gezien’.  Ze wil nog wel graag helpen in het huishouden en loopt vaak te redderen met een stofdoek in haar hand, maar moet hij het later zelf nog eens overdoen. Door haar geheugenproblemen vraagt ze continu wat hij aan het doen is en waar en hoe laat ze ergens moeten zijn. Ook loopt ze de laatste tijd soms achter hem aan. Daardoor krijgt hij het gevoel dat hij geen stap kan zetten zonder dat zij er iets over zegt. Aan z’n hobby, modelbouw, komt hij niet meer toe omdat hij daarvoor naar zolder moet en zijn vrouw alleen moet laten in de woonkamer. We gaan in gesprek welke zorg en ondersteuning mevrouw K nodig heeft en waardoor meneer K zijn handen ook wat vaker vrij heeft. [Bron: Witteveen, E en Keesom, J (2012) In het oog, in het hart. Utrecht: Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht].

  • Je hebt nu een casus gelezen over een mantelzorger die mogelijk overbelast is. In hoeverre denk je dat deze mantelzorger zeer zwaar belast is, overbelast is of (nog) niet overbelast is?
  • Ga na welke aspecten in de casus de situatie voor de mantelzorger met name wel of niet belastend maken?
  • Ga na wat je nog meer zou willen weten van de mantelzorger om de mate van belasting te kunnen bepalen.
  • Ga in het menu naar de Toolbox. Haal daar het meetinstrument; Caregiver Strain Index, CRA-D  en/of de EDIZ’ uit. Vul tenminste één van deze lijsten in alsof je meneer K. bent.  Stel dat je, als sociale professional, dit instrument ingezet had, wat had dit opgeleverd?