E-learning Informele Zorg

Heel het Leven

KerntaakVerlichten
CompetentiesKan taken uit het begeleidingsplan uitvoeren om de mantelzorger te stimuleren de regierol te nemen in het organiseren van het eigen netwerk.
OnderwerpHeel het Leven
WerkvormToepassen en conceptualiseren
SamenstellingIndividueel
Tijd60 minuten
Niveaumbo

Ken je zelf mensen met dementie en mantelzorgers van mensen met dementie? Denk aan je werkplek, stages of aan mensen uit je omgeving. Neem voor deze opdracht deze persoon met dementie en zijn of haar mantelzorger in gedachten.

Bekijk de film: ‘Heel het Leven‘  waarin docent Sascha van Gijzel vertelt over de handreiking ‘Heel het Leven’. Zij richt zich in de film op degene met dementie en de mantelzorger. Degenen die jij nu in gedachten hebt dus!

Ga, nadat je het hele filmpje hebt bekeken terug, naar 01:54 waar in beeld wordt gebracht wie er mogelijk in het netwerk zitten.

Bron: Scholten, C. , Lier, W. van, Gori, L. (2014).  Een goede buur! Versterking van relatie van thuiszorg met informele zorg. Utrecht: Vilans en STMG.

Schrijf op waar jij aan denkt wanneer het gaat om:

  • Actief Sociaal Netwerk
  • Toekomstig Sociaal Netwerk
  • Burgerinitiatieven
  • Vrijwilliger(s)

 

Mantelzorger (apart) Persoon met dementie (apart) Persoon met dementie en mantelzorger (gezamenlijk)
Actief sociaal netwerk
Toekomstig sociaal netwerk
burgerinitiatieven
Vrijwilliger(s)

Schrijf in onderstaand schema op welke activiteiten er op welk vlak worden ondernomen met de mantelzorger, met degene met dementie of met beiden.

Probeer je te verplaatsen in degene met dementie en de mantelzorger. Wat zouden gewenste toekomstige activiteiten zijn? Voor inspiratie kun je kijken in ‘Heel het Leven’ (zie Toolbox).

Schrijf een ‘gebruiksaanwijzing’ van ½ tot 1 A4 waarin je aan collega’s duidelijk maakt hoe zij het boekje kunnen gebruiken. Verwerk daarin onderstaande vragen.

  • Hoe zou je dit boekje inzetten om bij te dragen aan behoud van het huidig netwerk en het werken naar een toekomstig netwerk?
  • Hoe zou je het boekje introduceren?
  • Wat is vervolgens jouw rol en wat is de rol van de mantelzorger en degene met dementie?
  • Hoe zorg je ervoor dat de mantelzorger samen met degene met dementie zoveel mogelijk de regie houdt?

Bepaal vervolgens welke collega of medestudent je door middel van de gebruiksaanwijzing over ‘Heel het Leven’ zou willen informeren. Jullie kunnen vervolgens samen uitwisselen hoe jullie ‘Heel het Leven’ in jullie werk willen toepassen.

Klik hier om de pdf  ‘Heel het Leven’ op te slaan op je PC zodat je (duurzaam) in het bestand kunt werken.