E-learning Informele Zorg

Inleven in de situatie van de mantelzorger

KerntaakVinden
CompetentiesHeeft in het werken met degene met dementie ook oog voor de situatie van de mantelzorger
OnderwerpInleven in de situatie van de mantelzorger
WerkvormReflecteren
SamenstellingDrietallen
Tijd60 minuten
Niveaumbo

Veel mantelzorgers hebben behoefte aan een professional die regelmatig contact opneemt. Zij worden niet altijd gezien en zijn niet altijd in beeld. Toch is daar alle reden toe. Het leven van de mantelzorger verandert. Mantelzorgers hebben te maken met eigen kwesties die te maken hebben met de veranderingen in hun (gezamenlijk) leven. Wat zijn die kwesties eigenlijk? In deze opdracht leren jullie oog te hebben voor deze kwesties en hoe jullie deze kwesties in jullie werk kunnen leren kennen.

Onder de knop ‘films’ op de beginpagina staan diverse filmpjes die gaan over de gevolgen op het leven van de mantelzorger.  Kies er vier uit en bekijk deze.

  1. Schrijf in steekwoorden op wat de belangrijkste gevolgen zijn op het leven van de mantelzorger. Maak een vergelijking en beschrijf in ½ A4 wat je opvalt aan verschillen en overeenkomsten.
  2. Bespreek welke film jullie het meest raakt.
  3. Kies één film uit. Zorg dat jullie je goed inleven in de situatie van de mantelzorger.
  4. Beschrijf in ½ A4 hoe jullie, in het geval van het voorbeeld, zouden willen dat professionals je benaderen? Jullie kunnen uitgaan van de functie waarin jullie zelf werkzaam zijn of waarin (één van) jullie straks werkzaam zou(den) willen zijn.

Je kunt gedurende deze opdrachten eens kijken op de volgende sites voor meer achtergrondinformatie:

Dementie voor mantelzorgers

Wei Zorgen voor pap (2doc)

Ervaringsverhalen

Dementie verhalenbank