E-learning Informele Zorg

Niet pluis gevoel

KerntaakVinden
CompetentiesHeeft in het werken met degene met dementie ook oog voor de situatie van de mantelzorger. Toont een actieve houding naar de mantelzorger en naasten en weet welke collega’s te benaderen bij een ‘niet pluis gevoel’.
Onderwerp‘Niet pluis gevoel’
WerkvormToepassen
SamenstellingIndividueel
Tijd60 tot 90 minuten
Niveaumbo

Zoek op internet naar de betekenis van een ‘niet pluis gevoel’. Vaak is er een gevoel van ‘iets aan de hand zijn’ wat later dementie blijkt te zijn. In je (toekomstige) werk kun je ook in de samenwerking met de mantelzorger te maken krijgen met een ‘niet pluis gevoel’.

Bedenk  twee eigen casussen waarbij de professional te maken heeft met een ‘niet pluis gevoel’ in de samenwerking met de mantelzorger. Gebruik max. ½ A4 per casus.

Lees de informatie op de volgende site: Impact op het leven van de mantelzorger

Bekijk het filmpje over mantelzorger Norine. Stel  je je eens voor dat je betrokken was bij deze casus en nog voorafgaand aan de ziekenhuisopname een ‘niet pluis gevoel’ had.

Wat ga je doen met dit ‘niet pluis gevoel’? Ga je naar een collega of naar de leidinggevende?

Schrijf een korte handleiding (max.1 A4) voor je collega’s. Laat daarin duidelijk naar voren komen welke stappen collega’s volgens jou zouden kunnen nemen wanneer zij te maken krijgen met dergelijke kwesties van een ‘niet pluis gevoel’ bij mantelzorgers.