E-learning Informele Zorg

Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis

KerntaakVersterken
CompetentiesKan bespreken hoe partners samen verdergaan in intimiteit en seksualiteit.
OnderwerpIntimiteit en seksualiteit
WerkvormReflecteren
Samenstelling3-5 studenten
Tijd60 – 90 minuten
Niveauhbo

In deze opdracht komen een aantal vragen aan bod die kunnen spelen rondom het thema intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. De werkwijze is als volgt:

1. Kies een vraag uit.
2. Neem ongeveer 30 minuten de tijd om je (individueel) te oriënteren en te verdiepen op de vraag. Maak gebruik van de literatuur die in deze opdracht wordt genoemd en ga waar nodig op zoek naar aanvullende literatuur.
3. Bespreek vervolgens gezamenlijk hoe jullie met de gekozen vraag zouden omgaan. Wat vinden jullie belangrijk? Maak onderscheid in wat mogelijk de behoeften van degene met dementie en de partner zouden kunnen zijn, het gedrag en houding van de professional richting de persoon met dementie en de partner, en de visie en randvoorwaarden vanuit de organisatie.

• “Hoewel ik graag nog seksueel actief wil zijn met mijn partner ben ik bang misbruik van haar te maken, ze kan zelf immers niet meer goed aangeven waar zij behoefte aan heeft”. Hoe geef je deze mantelzorger het gevoel dat deze kwestie bespreekbaar is? Wat kun je doen om deze mantelzorger te ondersteunen?

• “Meneer de Vries bloeit helemaal op bij het zien van mevrouw Lammers. Ze houden elkaars hand vast en zijn zoenend in de gang gezien. Meneer de Vries heeft een partner die regelmatig in het verpleeghuis langskomt”. Hoe zou je hier als zorgprofessional mee omgaan?

• “Mevrouw Van der Zit wordt opgenomen in het verpleeghuis. Ze is al ruim dertig jaar samen met haar vriendin, mevrouw Pieterse. Ze sliepen nog altijd samen maar hoe zal dat nu gaan? Is daar ruimte voor in het verpleeghuis”? Hoe maak je de behoeften van het stel bespreekbaar? En welke randvoorwaarden zijn er wat jullie betreft nodig in het verpleeghuis?

Maak (in ieder geval) gebruik van de volgende bronnen:

Het onderzoek: Liefde is alles en filmpje van psycholoog en onderzoeker Tineke Roelofs.

Kennis over dementie, bijvoorbeeld via Dementie.nl of Alzheimer Nederland.

De pagina Intimiteit en Seksualiteit van Zorg voor Beter.

De publicatie Jezelf zijn in het verpleeghuis van het Sociaal en Cultureel Planbureau.