E-learning Informele Zorg

Praktische zaken regelen

KerntaakVerlichten en Verbinden
Competenties-Kent de sociale kaart en het sociale netwerk, en de mogelijkheden die deze biedt voor mensen met NAH en de mantelzorgers. Heeft kennis van het regionale en landelijke aanbod op gebied van zorg, arbeid, dagbesteding en is tevens bekend met gespecialiseerde voorzieningen waarmee hij contacten onderhoudt.
OnderwerpPraktische zaken regelen
WerkvormErvaren, Toepassen
SamenstellingIndividueel
Tijd60 minuten
NiveauHBO
  1. Stel je eens voor dat de mantelzorger op zoek is naar concrete hulpmiddelen voor in huis. De overheid heeft immers aangegeven dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Voor sommige mensen met hersenletsel is het nodig om bijvoorbeeld handvatten in huis te hebben omdat ze wankelen; een verhoogde wc te hebben; een aangepaste telefoon; een elektrische deuropener; etc.

Daarvoor gaat de mantelzorger op zoek naar gespecialiseerde bedrijven. Leef je in in de mantelzorger en ga zelf op zoek naar sites/ organisaties die hulpmiddelen bieden voor aangepast wonen.  Maak een lijst van minimaal 6 sites/ organisaties en geef aan wat ze te bieden hebben. Zorg ervoor dat je een brede spreiding hebt van type hulpmiddelen (denk aan sanitair/ slapen/ huishouden/ hobby/bewegen in/buiten huis/ lezen/(rol)stoel/ auto rijden/ etc.)

  1. Nu gaat het ook om de financiering van het aanschaffen van deze hulpmiddelen. Op welke manier kan de mantelzorger (en vanzelfsprekend de persoon met NAH) aanspraak maken op financiële ondersteuning? Maak gebruik van onderstaande link en open in die site alle relevante doorverwijzingen.

https://www.mezzo.nl/pagina/voor-professionals/kennisbank/wet-en-regelgeving/wet-maatschappelijke-ondersteuning-wmo

Welke voorzieningen zijn te regelen via de Wmo? Hoe zit dat met de eigen bijdrage? Kijk op de site van revalidatiekliniek de Vogellanden hoe de procedure is en hoe de taakverdeling van professionele organisaties is. WMO-procedure_bij_het_aanvragen_van_hulpmiddelen

  1. Welke specifieke voorzieningen zijn er om de mantelzorgtaak te verlichten? Noem minimaal 3 voorzieningen. Is daar ook een eigen bijdrage voor de mantelzorger bij?

Zoek dit uit op www.hetcak.nl