E-learning Informele Zorg

Werken met de Zorgladder

KerntaakVerbinden
CompetentiesHeeft kennis van het regionale en landelijke aanbod op gebied van zorg, arbeid, dagbesteding en is tevens bekend met gespecialiseerde voorzieningen. Kent de sociale kaart en de mogelijkheden die deze biedt voor mensen met NAH en de mantelzorgers en is in staat met deze contact te leggen en onderhouden.
OnderwerpHulp voor mantelzorgers die het niet meer redden.
WerkvormReflecteren
SamenstellingTweetal
Tijd30-60 minuten
NiveauHBO

Bekijk de vijf stappen van de  Zorgladder Mantelzorg van MantelzorgNL.

Johan (54) zorgt al 5 jaar voor zijn vrouw Ria die na een val hersenletsel heeft opgelopen. Naast het hersenletsel heeft Ria een afweerstoornis waardoor ze niet gevaccineerd is. Vóór Corona ging Ria  3x per week naar de dagbesteding. Doordat ze niet beschermd is, is ze nu dus de hele week thuis. Gelukkig kan Johan thuiswerken, maar hij mist wel het contact met zijn maatjes van het tennissen en de kaartclub. Ria houdt van koken en bakken en besteedt daar veel tijd aan. Samen genieten ze van het lekkers maar doordat ze weinig beweging krijgen wordt hun fysieke gezondheid er niet beter op.

De Corona-kilo’s vliegen eraan!  De hele dag thuiszitten met z’n tweeën vraagt ook zijn tol; Ria doet voortdurend een beroep op Johan wanneer ze aan het kokkerellen is, terwijl hij aan het werk is. Dat komt de sfeer en de mentale gezondheid niet ten goede.

Jij komt als cliëntondersteuner al geruime tijd over de vloer en signaleert dat Johan geprikkeld overkomt en Ria klaagt over kortademigheid. Vanwege Corona kun je ze niet regelmatig bezoeken.

Lees de  Richtlijnen mantelzorgondersteuning  van VWS.

Het gevaar bestaat dat Johan uitvalt en Ria’s fysieke gezondheid verslechtert.

Bespreek samen het volgende:

  1. Onderzoek tot welke doelgroep Ria en Johan behoren volgens de richtlijnen van VWS.
  2. Hoe houd jij een vinger aan de pols?

Ga naar: Op weg naar betere ondersteuning van Movisie

  1. Welke vragen stel jij om de situatie in kaart te brengen?
  2. Hoe kun je de continuïteit van de zorg voor Ria en het welzijn van Johan bewaren?