E-learning Informele Zorg

Respijtzorg

KerntaakVerlichten
Competenties-Kent de gespecialiseerde organisaties die respijtzorg geven zoals logeerhuizen/ dagbesteding. Maakt het inzetten van een vrijwilliger bespreekbaar met de mantelzorger.
OnderwerpRespijtzorg
Werkvorm Ervaren en Toepassen
SamenstellingDrietal
Tijd60 minuten
NiveauMBO

 

De familie woont nu 5 jaar in Nederland. De jaren in oorlog in hun land Syrië heeft een enorme impact op hun leven. Nog steeds. Gelukkig hebben ze recent een verblijfsstatus gekregen.  De drie kinderen gaan inmiddels naar school, moeder heeft werk in de administratie en vader werkt als vrijwilliger bij een buurtcentrum. Gaat het nu allemaal weer beter? Vader heeft gevochten in de oorlog en heeft veel verwondingen opgelopen. Zo is hij in gevechten verscheidene keren op zijn hoofd geslagen met een zwaar voorwerp.  Ogenschijnlijk lijkt er niets aan de hand. Nu, na al die jaren, merken moeder en de oudste kinderen dat vader niet meer de oude is. Hij zou in het buurtcentrum iets ondernemen maar daar komt niets van terecht; hij zou een vriend vragen voor een klus maar dat is hij vergeten; zijn taak bij de voorbereiding van een buurtmaaltijd kan hij eigenlijk niet goed uitvoeren.  Is het een gevolg van het oorlogstrauma of is er meer aan de hand?

Moeder vraagt vader mee naar de huisarts die besluit een scan te laten maken. Uit die scan blijkt dat vader een contusio cerebri heeft Uitleg over contusio cerebri.

Nu valt voor moeder alles op zijn plek. Hoe vader afwezig was, dat hij zich slecht kan oriënteren, dat hij soms onterecht in woede kan uitbarsten naar de kinderen. Toch maakt ze zich zorgen, want vader wordt steeds minder gevraagd in het buurtcentrum. Hij dwaalt vaak door de straten en komt verward thuis. Moeder zou het liefst haar baan willen opzeggen om hem in die dagen te steunen. Maar ze hebben het geld echt nodig.

 

  1. Je hebt de casus gelezen. In deze opdracht gaat het erom dat moeder gerustgesteld kan worden. Zodat wanneer zij werkt, ze zich geen zorgen hoeft te maken om haar man. En ook thuis niet om de kinderen die soms bang zijn voor hun vader. Eén van de manieren om haar gerust te stellen is dat er toezicht komt.

Respijtzorg kan een uitkomst bieden.  Bekijk ‘Mantelzorg en Respijtzorg’ (filmlijst). Ga vervolgens op zoek naar 3 sites waar je iets over respijtzorg kan lezen. Maak bij elke site een korte samenvatting van de beschrijving. Welke van de beschrijvingen over respijtzorg vind je passen bij de bovenstaande casus? Beschrijf per site kort wat je bedenkingen zijn.

  1. Je gaat op zoek naar mogelijkheden voor vader om passende steun te krijgen zodat moeder respijt heeft. Bedenk dat vader ook trots is, en eigenlijk vindt hij dat het wel goed gaat. Hij heeft door het NAH weinig zelfinzicht. Dus de steun moet waardig zijn en niet teveel nadruk leggen op wat niet goed gaat. Zoek 5 mogelijkheden waar (voorzieningen) of met wie (vrijwilliger) vader op zou kunnen trekken.
  1. Aan welke voorwaarden moet volgens jullie de respijtzorg voldoen om moeder echt vrijaf te geven?

 

  1. Je gaat je nu voorbereiden op een gesprek met moeder waarin je van haar wilt weten welke voorwaarden voor haar nodig zijn om een maatje voor vader te vinden. Laat haar weten dat je haar zorgen en behoefte aan geruststelling goed begrijpt. Verdeel de rollen in: a. moeder, b: sociale professional, en c: observator.

Speel de situatie uit in maximaal 5 minuten.

Geeft moeder andere voorwaarden aan dan dat jullie zelf hebben bedacht?

Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?