E-learning Informele Zorg

Wegvallen van de mantelzorg

KerntaakVersterken
Competenties-Bespreekt met de leidinggevende hoe te handelen wanneer de mantelzorg mogelijk wegvalt.
OnderwerpWegvallen van de mantelzorg
WerkvormErvaren, Reflecteren
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
NiveauMBO
  1. Zoek op minimaal 3 sites wat een beroerte is. Vergelijk de informatie van de 3 sites. Is de informatie overeenkomstig?

Bron Hartstichting

 

Lydia zorgt al 10 jaar voor haar man Dennis. Samen hebben ze 3 kinderen die inmiddels uit huis zijn en in de stad studeren. Dennis heeft 10 jaar geleden een hersenbloeding gekregen. Een hersenbloeding wordt ook wel een beroerte genoemd. Dennis heeft veel onzichtbare en ook zichtbare gevolgen van de beroerte. Hij heeft een Neglect en verlamming aan de linkerkant van zijn lichaam, hij heeft moeite met spraakproductie. Verder zijn er emotionele problemen en barst Dennis regelmatig uit in woede. Ook kan hij inactief zijn.

Lydia neemt steeds meer emotionele afstand van Dennis. Zijn gedrag ergert haar en ze is moe van het steeds maar regelen om te voorkomen dat er weer iets gebeurt. De afstand tussen hen wordt groter en groter. Ze bespreekt met de sociaal werker dat ze wil scheiden, maar dat ze dat niet durft uit te spreken omdat ze geen mogelijkheden ziet voor Dennis om toch thuis te blijven wonen.

 

  1. Jij werkt bij de buurtzorg en komt regelmatig bij Dennis en Lydia voor de zorg. Op een dag vertelt Lydia dat ze niet meer zo’n leven wil met zorgen, spanning en verminderde liefde. Maar ze weet niet wat te doen. Wat doet dit verhaal met je? Kan je de keuze van Lydia begrijpen? Hoe kijk je aan tegen de situatie van Dennis? Beantwoord deze vraag vooral gevoelsmatig, dus je hoeft niet te redeneren of oplossingen te zoeken.

 

  1. Je neemt de situatie heel serieus en gaat op onderzoek naar achtergrondinformatie.  Lees het artikel van de literatuurlijst: Wat als de mantelzorger wegvalt? van Ellen Witteveen.

 

  1. Je maakt een afspraak met je leidinggevende om deze situatie te bespreken. Bereid dit gesprek voor door a. een korte samenvatting van de situatie te geven; b. een samenvatting van de column; en c. welke vragen je wilt bespreken. Schrijf alle punten systematisch op.