E-learning Informele Zorg

Lotgenotencontact

KerntaakVersterken
Competenties -De professional ziet ervaringskennis als een belangrijke bron van kennis. De professional stimuleert de ouders en brussen om hun eigen leven te blijven leven en maakt hen attent op de valkuilen van het 'mantelzorger zijn'. De professional maakt ruimte om met de ouders/brusjes toekomstplannen te verkennen en helpt bij het realiseren ervan.
OnderwerpLotgenotencontact
WerkvormConceptualiseren en Toepassen
SamenstellingIndividueel of in twee-drietallen
NiveauHBO

Je gaat op zoek naar groepen ervaringsgenoten en wijst de mantelzorger hierop.

Op deze Brusjes bijeenkomsten 12-18  vind je informatie over lotgenotencontacten. Lees dit zorgvuldig door.

1. Wat is kenmerkend voor een lotgenotencontact ook wel ervaringsgenotengroep genoemd?

2. Wat zeggen brussen dat deze groepen hen heeft opgeleverd?

3. Ga ook op zoek naar andere plekken waar deze groepen brussen van (L)VB samenkomen.

4. Breng je bevindingen samen in een kort document.

Sommige mantelzorgers worden voortdurend heen en weer geslingerd tussen aan de ene kant de wens voor de ander (ouder/partner) te zorgen, en aan de andere kant het verlangen een eigen leven te leiden en bijvoorbeeld  een hobby uit te oefenen, vrienden te bezoeken, te werken of op vakantie te gaan.

Een zus over de zorg aan haar zusje: Het is niet zo dat ik niet graag voor mijn zusje zorg, maar het duurt nu veel langer dan we van tevoren hadden gedacht. Voor ik het weet heb ik zelf een gezin en is een groot deel van mijn leven voorbijgegaan. Maar zodra ik aan mezelf denk, denk ik ook weer aan mijn zusje. Ik kom er niet uit.

5. Maak een SWOT-analyse voor deze casus; in gedachte nemend dat deze zus mogelijk gaat deelnemen aan een groep ervaringsgenoten.

6. Hoeveel baat zou deze zus bij de groep kunnen hebben maar ook, welke schade zou het kunnen berokkenen?

 

 

 

In een SWOT-analyse breng je krachten en zwaktes in kaart en noem je de kansen en bedreigingen in de omgeving. Hiervoor gebruik je vaak competenties. Kijk op deze website voor meer informatie.

7. Hoe kan een lotgenotengroep helpen bij het zoeken naar nieuwe perspectieven?

8. Bedenk op basis van welke gevonden argumenten je het gesprek met de mantelzorger in gaat. Wat wil je met de mantelzorger bespreken waar het gaat om deelname aan een groep?

9.Hoe ga je dat aanpakken?