E-learning Informele Zorg

Behouden van het gezamenlijke netwerk

KerntaakVerlichten
Competenties- Heeft kennis van bestaande instrumenten en methoden van sociale netwerkversterking. Zet dit in ten behoeve van het behouden/vergroten van het gezamenlijke netwerk en het eigen netwerk van de mantelzorger.
OnderwerpBehouden van het gezamenlijke netwerk
WerkvormToepassen
SamenstellingIndividueel
Tijd90 minuten
NiveauHBO
  1. Voor deze opdracht gebruik je de publicatie Aan de slag met sociale netwerken. Je gaat daadwerkelijk aan de slag met sociale netwerken. Is er op jouw stageplek, (vrijwilligers)werkplek iemand die gebaat is bij het behouden en/of versterken van het netwerk? Wanneer dat zo is kies je deze persoon uit om de opdracht bij uit te voeren. Wanneer dat niet kan voer je de opdracht uit bij een studiegenoot of eventueel bij jezelf.
    Bron: https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/publication-attachment/Aan-de-slag-met-sociale-netwerken%20%5bMOV-2237000-1.1%5d.pdf
  2. Op pagina 103 vind je een beschrijving van de kenmerken van een sociaal netwerk. Breng (samen met de persoon om wie het gaat) gezamenlijk de kenmerken in kaart. Je kunt eerst een ecogram maken om vervolgens verder in te zoomen op de verschillende kenmerken. Wat laat dat zien over de kracht van het netwerk?
  3. Breng de wensen en behoeften in kaart van degene(n) om wie het gaat. De uitkomsten van stap 2 kunnen jullie gebruiken in het gesprek.
  4. Lees pagina 104 (en verder). Wat is realistisch? En wat is er nodig (bijvoorbeeld ondersteuning bij sociale vaardigheden)? Zoek in het document naar geschikte instrumenten en methoden.
  5.  Bepaal samen wat jullie gaan doen en voer dit uit.
  6. Kijk terug op jouw handelen. In hoeverre is het gelukt om het netwerk te behouden/vergroten? Waar lag dit aan? Waar ben je tevreden over? Wat zou je de volgende keer anders doen?