E-learning Informele Zorg

De bijzondere plek van mannen in het netwerk

KerntaakVersterken
Competenties-Heeft een open en nieuwsgierige houding die wordt ingezet om het perspectief van het netwerk te leren kennen. Weet ervaringskennis van het sociale netwerk te begrijpen en gebruiken. Ondersteunt het netwerk bij het organiseren van betekenisvolle activiteiten. Heeft aandacht voor wederzijdsheid.
OnderwerpDe bijzondere plek van mannen in het netwerk
WerkvormErvaren, Toepassen
SamenstellingDrietal
Tijd60 minuten
NiveauHBO
  1. Deze opdracht gaat over het praktisch meedenken door het netwerk van mannelijke mantelzorgers.

Hiervoor kan je delen van de volgende publicatie lezen:

https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/Mannen-en-mantelzorg.pdf

Lees de introductie op pagina 7, 8,en 9  en de zeven aandachtspunten op pagina 10 en 11 van deze publicatie.

  1. Je ziet hieronder een plaatje uit dezelfde publicatie. Bespreek met elkaar de vooroordelen die uit dit plaatje spreken. Benoem er minimaal 3.

Bron: pagina 16 van  https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/Mannen-en-mantelzorg.pdf

 

  1. Lees de volgende casus

 

Salman werkt als docent in het basisonderwijs, groep 6 en 7. Hij doet dit werk al 8 jaar met veel plezier. Vorig jaar is zijn leven enorm veranderd. Zijn goede vriend kreeg een hersenletsel vanwege een aneurysma*. Omdat die vriend alleen woont, pas sinds 2 jaar in Nederland is en nog niet zoveel mensen kent, heeft Salman verschillende taken op zich genomen. Zo plant hij de week samen met zijn vriend Abdul waar het gaat om dagbesteding, boodschappen, artsenbezoek, etc. Salman is vooral goed in praktische steun.

Abdul belt hem steeds vaker met vragen voor persoonlijke ondersteuning. Soms vindt Salman hem wat dwingend. Het wordt hem dan teveel om zijn werk, zijn jonge gezin en de verantwoordelijkheid voor Abdul te combineren.  Hij weet dat er nog meer mensen zijn die Abdul helpen maar die kent hij niet.

Jij komt vanuit maatschappelijke zorg af en toe bij Abdul thuis. Je hebt ook Salman wel eens gesproken als die er toevallig was. Je hebt gesignaleerd dat Salman zich ongemakkelijk voelt bij de vragen van Abdul bijvoorbeeld om er eens samen op uit te trekken. Je weet dat er andere mannen zijn die taakjes doen voor Abdul.

Bekijk de video over ‘mannen en mantelzorg’ die je in de filmlijst van deze e-learning kunt vinden.

  1. Bespreek met elkaar de volgende vragen:

– Lees nog eens de publicatie hierboven en zoek op hoe het zit met de zorgopvatting van mannen? Schrijf ze kort op.

– Je ziet dat Abdul eigenlijk ook andere vragen heeft aan zijn netwerk. Vragen die gaan om sociale contacten of samen iets ondernemen. Hoe kan je nu hierop aansluiten als je weet dat de actieve mannelijke mantelzorgers daar niet veel voor voelen of zich onhandig voelen? Ga met elkaar in gesprek wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. (let op: je hoeft het niet zelf uit te voeren).

– Met WAT denk je dat de mannelijke mantelzorgers het beste geholpen kunnen worden? Dat mag iets heel concreets zijn: denk aan samen een hobby uitoefenen, op stap gaan of iets dergelijks. Je mag van alles bedenken, laat je creatieve geest de vrije loop.

Bron: https://www.womeninc.nl/nieuwsbericht/1-mei-dag-van-de-onbetaalde-arbeid

* Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Zo’n verwijding kan bijvoorbeeld in de buik, borstholte of hersenen voorkomen. Als de verwijding toeneemt, bestaat de kans op scheuren van een aneurysma.