E-learning Informele Zorg

Het eigen netwerk van de mantelzorger

KerntaakVerlichten
Competenties-Heeft kennis van bestaande instrumenten en methoden van sociale netwerkversterking. Zet dit in ten behoeve van het behouden/vergroten van het gezamenlijke netwerk en het eigen netwerk van de mantelzorger.
OnderwerpHet eigen netwerk van de mantelzorger
WerkvormReflecteren, Abstraheren
SamenstellingGroep (5-10)
Tijd45 minuten
NiveauHBO

In 2013 concludeerde MantelzorgNL dat 43% van de mantelzorgers zich eenzaam voelt, maar stelde de dementiemonitor dat in 2016 14% van de mantelzorgers voor naasten met dementie zich eenzaam voelde, terwijl zorgen voor iemand met dementie nog eerder zou kunnen leiden tot eenzaamheid. Er zijn dus geen eenduidige cijfers wat betreft eenzaamheid onder mantelzorgers. Waarin de onderzoeken wel overeen komen is dat mantelzorgers overal een hoger eenzaamheidspercentage hebben dan de gemiddelde bevolking.

In deze opdracht gaan jullie in gesprek over manieren om het eigen netwerk van de mantelzorger te behouden of te vergroten. Neem per stelling eerst 5-10 minuten de tijd om informatie te verzamelen. Ga daarna in gesprek en probeer tot een gedeelde visie te komen.

Stellingen

  1. Respijtzorg is hét middel om als mantelzorger een eigen netwerk te kunnen onderhouden.
  2. Mantelzorgers met een migratie-achtergrond hebben andere behoeftes vergeleken met mantelzorgers zonder migratie-achtergrond, wanneer het gaat om ondersteuning bij het vergroten van het netwerk.

Voor deze opdrachten ga je zelf op zoek naar bronnen. Daarnaast kun je de volgende bronnen gebruiken: