E-learning Informele Zorg

Wilsbekwaamheid

KerntaakVersterken
Competenties- Kan in specifieke situaties adviseren over de rechtspositie bijvoorbeeld over uithuisplaatsing, pgb, wilsbekwaamheid, financiële zaken.
OnderwerpWilsbekwaamheid
WerkvormReflecteren
SamenstellingGroep (tweetal).
Tijd60 minuten
NiveauHBO

Casus

Rinus is student Economie en Recht, 24 jaar oud. Omdat hij naast zijn studie graag iets voor een ander wil doen heeft hij zich drie maanden geleden aangemeld bij vrijwilligersorganisatie Handje helpen. Om de week maakt hij een korte wandeling met Lia waarna ze samen nog een terrasje pakken. Lia kreeg twee jaar geleden een CVA waardoor zij hersenletsel opliep. Sindsdien kan zij niet meer goed tegen drukte, is snel moe, overschat zichzelf en kan situaties niet meer goed overzien. Bernadette, Lia’s partner, is minder gaan werken omdat Lia niet meer goed alleen kan zijn. Doordat Rinus om de week langs komt krijgt Bernadette de kans om dan iets voor zichzelf te gaan doen.

Rinus belt aan. Bernadette doet open. ‘Dag jongen, fijn dat je er bent’. ‘Hoe gaat het?’ vraagt Rinus? Bernadette denkt even na. Zal ze Rinus in vertrouwen nemen? In de gang fluistert ze dat ze zich zorgen maakt. Lia was altijd degene die de financiën regelde, ook de belastingaangifte. ‘Vorig jaar heeft Lia de aangifte gedaan. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om dat van haar af te nemen. Het zou zo onwaardig zijn. En ik hoopte dat het goed zou gaan. Zelf weet ik er weinig van. Uiteindelijk hebben we een naheffing gekregen en een boete. Het scheelde weinig of we hadden ons huis te koop moeten zetten. En nu is Lia alweer aan de aangifte begonnen. We hebben afgesproken dat ze hem niet verstuurd voordat ik ook akkoord ben. Maar ik snap helemaal niets van die aangifte. Ze kan boos worden wanneer ik voorstel om iemand in te huren. Dat doet mij verdriet. Ik snap het ook wel.’ Rinus twijfelt. Hij heeft verstand van financiën en denkt dat hij Lia en Bernadette kan helpen met hun belastingaangifte. Hij heeft het idee dat Lia hem inmiddels vertrouwd en hij haar wel zover kan krijgen om samen eens naar de aangifte te kijken.

Stel je eens voor dat jullie werkzaam zijn als vrijwilligersorganisatie bij Handje Helpen. Wat zouden jullie Rinus adviseren? Wat vinden jullie belangrijk wanneer het gaat om voorwaarden binnen de organisatie zodat vrijwilligers goed met dit soort kwesties om kunnen gaan? Maak gebruik van de pagina over wetten en regels van vrijwilligerswerk.nl en het hoofdstuk over grenzen van Zorg beter met vrijwilligers.

Lees op pagina 50 de tekst over wilsbekwaamheid in de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel. Vinden jullie dat er aanleiding is om de wilsbekwaamheid van Lia te laten beoordelen? Welke factoren zijn daarop van invloed? Hoe zouden jullie Bernadette in dit vraagstuk betrekken?

Lees op de site van de Rijksoverheid over curatele, bewind en mentorschap. Vinden jullie dan (één van) deze maatregelen een oplossing kan zijn binnen deze situatie? Wanneer wel en wanneer niet?