E-learning Informele Zorg

Krachten en beperkingen van vrijwilligers

KerntaakVerlichten
CompetentiesWeet wat de taken, verantwoordelijkheden en beperkingen van vrijwilligers zijn en stemt daarover af met de mantelzorger en leden uit het netwerk.
OnderwerpKrachten en beperkingen van vrijwilligers
WerkvormReflecteren
SamenstellingIndividueel
Tijd80 minuten
NiveauHBO
  1. Bekijk het fragment Hersenletsel en familiekracht. Hier zie je het verhaal van Marieke en de rol die haar netwerk heeft gespeeld na het ontstaan van het hersenletsel.Rond de 23:00 min. wordt er gesproken over mensen met een kleiner netwerk. Hen wordt geadviseerd om contact te zoeken met professionals om een koppeling met een vrijwilliger tot stand te brengen.
  1. Stel dat Marieke’s netwerk alleen zou bestaan uit haar ouders en haar zus. Wat zou een vrijwilliger kunnen betekenen in deze sitatie? Zijn er organisaties die hierin kunnen bemiddelen? Denk bijvoorbeeld aan  Handje Helpen die maatjestrajecten aanbiedt specifiek rondom mensen met NAH.

 

 

  1. Op de site van Het Platform Vrijwillige Inzet vind je een stuk over het overschrijden van grenzen: In stilte overschrijden vrijwilligers vaak grenzen, ook die van henzelf.  Welke grenzen gaan er gepaard met vrijwilligerswerk en wat is het verschil met de zorg door familie en vrienden?
  1. Over welke aspecten vind je het belangrijk om bij aanvang van het vrijwilligerswerk met de mantelzorger en/of leden uit het netwerk af te stemmen? Van welke aspecten vind je het belangrijk om ze gedurende het traject te bespreken met de mantelzorger en/of leden uit het netwerk?