E-learning Informele Zorg

Instrumenten en methoden

KerntaakVerlichten
CompetentiesKent de gespecialiseerde organisaties die respijtzorg geven zoals logeerhuizen en dagbesteding.
OnderwerpInstrumenten en methoden
WerkvormToepassen, reflecteren
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
NiveauMBO

Voor deze opdracht heb je potloden of stiften nodig en een groot vel papier. In het midden schrijf je de naam van de plaats waar je studeert, stageloopt of (vrijwilligers)werk doet.

Zoek op het internet naar respijtzorgmogelijkheden in de omgeving. Denk aan dagbestedingsvoorzieningen, logeerhuizen, vrijwilligers. Je gaat nu op het vel papier tekenen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Je maakt daarbij gebruik van de Infographic voorbeelden en regelingen respijtzorg. Maak een register met symbolen voor de verschillende voorzieningen. Je kunt bijvoorbeeld een bed tekenen voor een logeervoorziening. Zet de symbolen en plaatsnamen (waar de voorzieningen zich bevinden) op een passende plek op de kaart. Een voorziening die geografisch dichtbij is teken je dus ook dichtbij.

Wanneer je geen voorzieningen meer kunt vinden lees je de bron ‘Profijt van respijt’. Doe vervolgens een uitspraak over de respijtmogelijkheden in de regio. Waar wordt goed in voorzien? Is er bijvoorbeeld een sterk aanbod in respijtmogelijkheden overdag? En wat maakt het aanbod dan sterk? Wat mis je?

Te gebruiken bronnen:

Video:  ‘Mantelzorg en respijtzorg’ in de filmlijst van deze e-learning.

Profijt van respijt

Wmo wijzer respijtzorg

Infographic voorbeelden en regelingen respijtzorg