E-learning Informele Zorg

Mantelzorg in tijden van COVID-19

KerntaakVerbinden
CompetentiesWeet wat de sociale kaart aan mogelijkheden biedt voor mensen met NAH en mantelzorgers
OnderwerpMantelzorg in tijden van COVID-19
WerkvormReflecteren
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
NiveauMBO
  1. Op 29 maart 2020 werd op NPO 2 een deel van de uitzending verzorgd over mantelzorg in tijden van het coronavirus.

 

Mantelzorgers onder druk door corona

Door de coronacrisis hebben mantelzorgers het zwaarder dan ooit. Normaal gesproken worden ze bijgestaan door de thuiszorg, maar om besmettingsgevaar te voorkomen, komen thuishulpen steeds minder vaak langs. Dus staan mantelzorgers er nu grotendeels alleen voor, áls ze al voor hun dierbaren kunnen zorgen. Want wie zelf ziek is, mag niet bij zijn zieke vader of moeder op bezoek.

 

Bekijk de site Wie zorgt er voor mijn moeder als ik ziek wordt?  en kijk de uitzending terug van Nieuwsuur , het item start bij 13.00  min.

 

  1. Zowel in het artikel als in de uitzending wordt de organisatie ‘Mantelzorgelijk’ naar voren gehaald. Deze organisatie heeft veel contacten met andere organisaties en gemeenten. Zoek op de site Mantelzorgelijk.nl met welke organisaties zij samenwerken. Noem minimaal 4 organisaties.

 

 

 

  1. Kies 1 van de door jou gevonden organisaties en zoek uit op welke wijze de handen ineen geslagen wordt. Wat vind jij een mooi initiatief? Vind je dit initiatief innovatief? Geef uitleg over je antwoord. Hoe kunnen mantelzorgers daadwerkelijk profiteren van de innovatieve samenwerking?

 

  1. Zie jij ook iets dat niet is opgepakt? Bedenk een idee om mantelzorgers die nu door de corona-situatie in problemen komen, beter wegwijs te maken in het regionale aanbod. Gebruik bijvoorbeeld het fragment van de mantelzorger Marion Bloem om verder over na te denken. Wat zouden organisaties kunnen doen in haar situatie en in samenwerking met haar?

 

4.  Schrijf een ½ A4 waarin je je idee uitwerkt.