E-learning Informele Zorg

Maatje voor de mantelzorger

KerntaakVerbinden
CompetentiesKent de kracht van een maatje, weet vrijwilligersorganisaties te vinden en stimuleert de cliënt en mantelzorger om daar gebruik van te maken.
OnderwerpMaatje voor de mantelzorger
WerkvormErvaren en Reflecteren
SamenstellingTweetal
Tijd40 minuten
NiveauMBO
  1. In deze opdracht ga je op zoek naar de sociale kaart van vrijwilligers en maatjes voor mantelzorgers. Open de volgende site (zie link). Daar zie je verschillende portretten van mantelzorgers. Lees 3 portretten en kies er een uit om de opdracht mee te vervolgen.

 

Bron:  https://www.sprekendemantelzorgers.nl/

 

  1. Leef je in in de situatie van deze mantelzorger. Wat heeft zij meegemaakt en welke invloed heeft dat op haar eigen leven gehad? Welke keuzes heeft ze gemaakt om de situatie naar haar hand te zetten?
  2. Bespreek met elkaar wat jij zelf in een vergelijkbare situatie zou doen. Op welke manier zou jij een beroep doen op de professionele organisaties waar het gaat om je eigen welzijn?

 

Ga op zoek naar de betekenis van een mantelzorgmaatje. Op internet zijn verschillende sites die hier naar verwijzen. Neem kennis van de inhouden. Bewaar de sites die je goed vindt.

4. Als een professional je zou wijzen op de mogelijkheid van een mantelzorg maatje, zou je daar gebruik van maken? Zo ja, wat is de meerwaarde van zo’n maatje voor jou? Zo nee, geef argumenten waardoor niet.

5. Stel dat jij de professional bent van de mantelzorger die je bij  punt 2 hebt uitgewerkt, naar welke site zou je haar verwijzen om                  haar te helpen een keuze te maken?